ABD’den Rusya’ya “tahıl anlaşması” tehdidi

ABD’den yapılan açıklamada, “Tahıl anlaşması sonlanırsa, Moskova için diplomatik maliyet çok büyük olur” tehdidinde bulunuldu.
Mevlüt Peker
|
16 Temmuz 2023, Pazar - 17:59
ABD’den Rusya’ya “tahıl anlaşması” tehdidi

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan ayrılması durumunda, Moskova için diplomatik maliyetin büyük olacağını belirtti. Sullivan, CBS News televizyon kanalının "Face the Nation" adlı programına konuk oldu.

Sullivan, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresinin yarın gece dolacağını ifade etti ve "(Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin'in ne yapacağını tahmin edemem. Son aylarda çeşitli sinyaller verdi. Rusya, anlaşmadan çekilebilir ya da devam edebilir." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Jake Sullivan, Rusya'nın anlaşmadan çekilmesi durumunda dünyanın bunu "Rusya, küresel güneye yani Afrika, Latin Amerika ve Asya'ya sırtını döndü" şeklinde nitelendireceğini belirtti ve "Bu durumun Rusya için büyük bir diplomatik maliyeti olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Sullivan, Putin'in bu kararı vereceğini vurgulayarak, "Her türlü senaryoya karşı hazırlıklıyız ve Ukraynalılarla yakın işbirliği içindeyiz." dedi.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, küresel gıda fiyatlarının Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının etkilerini azaltmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen bir törenle 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da imzalandı. Anlaşma, Rusya, Türkiye ve Ukrayna tarafından imzalandı ve daha önce birkaç kez uzatılmıştı. Ancak, anlaşmanın süresi 17 Temmuz'da dolacak. Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılması için olasılık görmediklerini ifade ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 4 Temmuz'da yaptığı bir açıklamada, Eylül 2022'den bu yana ihtiyaç duyan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki partinin sevk edildiğini belirtti. Bu gübrenin 20 bin tonu Malavi'ye ve 34 bin tonu Kenya'ya gönderildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti ve Batı'da, gıda ve gübre konusunda bile Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilmeyeceği bildirildi. Bu nedenle, süresi 17 Temmuz'da sona eren anlaşmanın devam ettirilmesi için herhangi bir neden görülmedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise 10 Temmuz'da yaptığı bir açıklamada, BM'nin çabalarına rağmen Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın ülkesiyle ilgili kısmının uygulanmadığını belirtti. Lavrov, anlaşmanın Ukrayna ile ilgili kısmının ticari bir projeye dönüştüğünü savundu ve Ukrayna limanlarından ihraç edilen toplam tahıl hacminin Dünya Gıda Örgütü'nün en fakir ve muhtaç ülkeler listesinde yer alan ülkelere gönderilen miktarın yüzde 3'ten az olduğunu vurguladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2090315/abdden-rusyaya-tahil-anlasmasi-tehdidi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.