Bakan açıkladı! Orman yangınlarında son durum…

Çanakkale'de “orman yangınları” ile ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınına ilişkin "14.30'dan sonra saatte 70 kilometreyi bulan rüzgarın hızıyla birlikte maalesef kontrol altına alınan, çevrelenen alanlar yeniden yanmaya başladı. Halihazırda sekiz köyün etkilendiğini söyleyebilirim" bilgisini verdi. Bakan Yumaklı, "Hatay Belen'deki yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Bugün de maalesef 6 yeni yangın çıktı. Bunlar Adana Karaisalı, Mersin Mezitli, Çanakkale Ayvacık, Muğla Datça, Tekirdağ Malkara ve Balıkesir Sındırgı. Bunlardan Adana Karaisalı, Mersin Mezitli, Çanakkale Ayvacık ve Muğla Datça hızlı bir müdahaleyle kontrol altına alındı. Şu anda Tekirdağ Malkara ve Balıkesir Sındırgı da sürüyor" dedi.
Mevlüt Peker
|
17 Temmuz 2023, Pazartesi - 20:37
Bakan açıkladı! Orman yangınlarında son durum…

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangını hakkında yaptığı açıklamada, "14.30'dan sonra saatte 70 kilometreye ulaşan rüzgarın etkisiyle kontrol altına alınan ve çevrelenen alanların maalesef yeniden alevlendiğini söyleyebilirim. Şu anda sekiz köy etkilenmiş durumda." dedi.

Orman Genel Müdürlüğü'nün keşif uçağı OTAĞ ile Çanakkale'deki orman yangını bölgesini havadan inceleyen Bakan Yumaklı, yetkililerden bilgi aldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kemel köyünde gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının dün saat 16.31'de Çanakkale merkezindeki Kızılkeçili köyünde başladığını ve ilk müdahalenin 16.41'de gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Bugün 14.00-14.30 saatleri arasında yangının kontrol altına alındığı bilgisini vermeyi amaçladıklarını belirten Yumaklı, "Ancak 14.30'dan sonra saatte 70 kilometreye ulaşan rüzgarın hızıyla birlikte kontrol altına alınan ve çevrelenen alanlar maalesef yeniden alevlendi. Şu anda Kızılkeçili, Kemel, Dörtyol, Yapıldak, Musaköy, Yukarı Okçular, Kurşunlu ve Işıklar olmak üzere sekiz köy etkilenmiştir. Valilik ve AFAD tarafından riskli bölgelerde yaşlılar veya tahliye sırasında hareket edemeyecek durumda olanlar ya da gönüllü olarak tahliyeyi kabul edenlerle birlikte bazı köylerde tahliye işlemleri gerçekleştirilmiştir." şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şu ana kadar herhangi bir konaklama veya barınma sorunu yaşanmadığını belirterek, "Çok geniş bir alan etkilenmiştir. Sadece ormanlık alanlardan bahsetmiyoruz, tarım arazileri ve köyler de yangının etkisi altındadır. Ancak şu ana kadar şükürler olsun, can kaybı, yaralılar veya yangın dumanından etkilenen dışında sağlık sorunu yaşayan herhangi bir vatandaşımız veya çalışanımız bulunmamaktadır. Yaklaşık 21 hava aracı, çeşitli arazözler ve ağır iş makineleriyle müdahale çalışmaları devam etmektedir. Kızılkeçili köyünün İğdeli Mahallesi'nde müdahale çalışmaları sürmektedir." şeklinde konuştu.

Yangınlar sürüyor, Çanakkale'ye ulaşım Biga üzerinden sağlanıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki yangınlarla ilgili açıklama yaptı. Yumaklı, Çan-Çanakkale kara yolunun yangın nedeniyle ulaşıma kapalı olduğunu, ancak Biga üzerinden Çanakkale'ye ulaşım sağlanabileceğini söyledi.

Yumaklı, yangınların söndürülmesi için tüm kurumların büyük bir gayret gösterdiğini belirterek, "Valilik, AFAD, vekiller, bunun dışında tüm yerel unsurlar, kamu kurum ve kuruluşları büyük bir dayanışma içindeler. Şu ana kadar çok ciddi bir senkronizasyonla çalışıyorlar" dedi.

Yumaklı, yangınların tarım alanlarına da zarar verdiğini belirterek, "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hasar tespitleri yapılacak. Aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarından etkilenen hayvanlarla alakalı da hazırlıklar yapılmış durumda" diye konuştu.

Bugün 6 yeni yangın çıktı

Yumaklı, bugün de 6 yeni yangın çıktığını belirterek, "Hatay Belen, Mersin Gülnar ve Çanakkale şu anda içinde bulunduğumuz alan da bugüne sarktı maalesef" dedi.

Yumaklı, Çanakkale'de çok ciddi bir rüzgar olduğunu belirterek, "Bu çalışmalara maalesef engel oluyor. Arkadaşlarımız an itibarıyla Çanakkale için İğdeli Mahallesi'nde çok yoğun bir enerji var oraya odaklanmış durumdalar" dedi.

Yumaklı, yangınların kontrol altına alınması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Arkadaşlarımızın müdahalelerinin sonuçlarını hep birlikte takip edeceğiz" dedi.

Yumaklı'ya İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Vali İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ile ilgili kurum müdürleri eşlik etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2090452/bakan-acikladi-orman-yanginlarinda-son-durum
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.