Yumaklı: 19 yangından 16'sı kontrol altında

Gün içinde Türkiye genelinde başlayan 19 orman yangınından 16'sının kontrol altına alındığı bilgisini veren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hatay, Mersin ve Çanakkale” illerindeki orman yangınlarına müdahalenin devam ettiğini bildirdi.
Mevlüt Peker
|
16 Temmuz 2023, Pazar - 23:54
Yumaklı: 19 yangından 16'sı kontrol altında

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, "Sabah 6.55'den bu ana kadar yaklaşık 19 yangın çıktı. Bunların 16'sına müdahale edildi ve kontrol altına alındı" diye konuştu.

Bakan İbrahim Yumaklı, "Şuan itibari ile etkilenen alanın 100 hektarlık alana inmiş bulunmakta" bilgisini verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, şu bilgileri verdi:

Bugün saat 13:57’de ilk ihbarı gelen ve 8 dakika içerisinde müdahale edilen Hatay Belen’deki yangınla ilgili buradayız. Nemin ve rüzgarın çok etkili olduğu, aynı zamanda hava sıcaklığının etkili olduğu, yaklaşık %21 nem ve saatte 21 km. hızla esen bir rüzgar söz konusu idi. Arkadaşlarımız her zaman olduğu gibi hemen hava araçlarını ve kara araçlarını bölgeye sevk ettiler. 17 hava aracıyla başladı, daha sonra yaklaşık 80’e yakın kara aracı ve yaklaşık 450’ye yakın Orman Genel Müdürlüğünün personeli müdahil oldu. Sayın valimiz ve diğer kamu kurumlarının, AFAD'ın Başkanı dahil olmak üzere, milletvekillerimiz, bütün kurumlar, kuruluşlar omuz omuza vererek diğer Jandarmamızdan da diğer askeri birliklerimizden de, kamu kurumlarımızdan da araç gereç ve personel takviyesiyle çok şükür akşam 19 sularında söylemiştim enerjisi düşmeye başladı diye. Şu an itibariyle çok lokal bazı yerlerde devam ediyor olmakla birlikte çok şükür büyük bir risk olmadığını söyleyebilirim ancak bu her şeyin bittiği ya da yangının tamamen kontrol altına alındığı anlamına gelmez. Hem gecenin ilerleyen saatlerinde oluşabilecek hava şartları hem de nemle alakalı sıkıntılı bir durum belki yine riskli bir durum oluşturabilir. Ama şu an itibariyle yaklaşık etkilenen alanın 230 hektara çıktığı ile ilgili bizim arkadaşlarımızın bir ölçümü vardı. Şu an itibariyle bu yaklaşık 100 hektarlık bir alana inmiş vaziyette. 120 hektar civarında diyelim buna. An itibariyle büyük bir risk olduğunu söyleyememekle beraber arkadaşlarımızın tamamen kontrol altına almakla ilgili çabaları devam etmekte.

Yine saat 16.27 civarında Çanakkale'de çok geniş bir alanda hızlı bir rüzgarla birlikte başlayan diğer bir yangın başladı. Yaklaşık 500 hektarlık bir alan etkilendi. Aslına bakarsanız tarım arazilerinin olduğu bir bölge. Ama yer yer ormanlık alanlara sıçrayarak geniş bir alana yayıldı, yine burada da hava araçları ve kara araçları ile müdahale edildi. Halihazırda Çanakkale'de şu anda 2 gece görüş hava aracı ile birlikte arkadaşlarımız müdahaleye devam ediyor.

Bundan yaklaşık bir yarım saat sonra 17 gibi Mersin Gülnar'da başladı. Yine buraya yaklaşık 12 hava aracı yönlendirildi. Halihazırda şu anda orada da 3 gece görüş hava aracı ve diğer kara araçlarıyla müdahaleler sürüyor.

Sabah 6.55 ten bu ana kadar orta ve üstü yaklaşık 19 orman yangını çıktı. Bunların 16’sına müdahale edildi ve an itibariyle kontrol altına alındı. Şu anda sorunumuz bu 3 yangın. Bunlara konsantre olmuş vaziyetteyiz. Hem İçişleri Bakanımız hem diğer kamu kurum kuruluşları, bölgelerin, illerin valileri çok yoğun bir şekilde yangınların kontrol altına alınması için bütün kamu kuruluşları el ele, kol kola, omuz omuza vermiş bir şekilde mücadele etmeye devam ediyorlar.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2090348/yumakli-19-yangindan-16si-kontrol-altinda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.