Erdoğan, Lefkoşa'da Atatürk Anıtı'nı ziyaret etti

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için bulunduğu KKTC’de (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), başkent Lefkoşa'da bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.
Mevlüt Peker
|
20 Temmuz 2023, Perşembe - 18:54
Erdoğan, Lefkoşa'da Atatürk Anıtı'nı ziyaret etti

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenleri ve Ercan Havalimanı’nın açılışı için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nin başkenti Lefkoşa'ya gelen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte Atatürk Anıtı'na ziyarette bulundu.

Atatürk Anıtı’na çelenk koyan ve Anıt Özel Defteri'ne imza atan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ardından kendisini bekleyen Kıbrıs Türklerini selamladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anıt Özel Defteri'ne şöyle yazdı:

"Aziz Atatürk, kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs Türk Halkı ile güç ve gönül birliği içerisinde gerçekleştirdiği 20 Temmuz Barış Harekatı'nın 49'uncu yıl dönümüne ulaşmanın heyecan ve gururunu yaşıyoruz. Bu vesileyle Anavatan, garantör Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne olan sarsılmaz desteğinin altını tekraren çiziyoruz. Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin hakkını, hukukunu ve egemenliğini her platformda savunmaya devam edeceğiz. Ruhun şad olsun."

Erdoğan: Gelin Ada’daki gerçeklere daha fazla sırtınızı dönmeyin ve KKTC'yi bir an evvel tanıyın

KKTC’deki 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Töreni’nde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk milleti zalimlere asla boyun eğmedi” dedi.

Erdoğan’ın açıklamaları şu şekilde:

"Bütün çabamız Ada’ya 1974’te getirdiğimiz barışın kalıcı olmasını temin etmektir. Biz, adil ve yaşayabilir bir çözüm arzu ediyoruz."

"Ada’daki gerçekler apaçık ortadayken federal bir çözümün mümkün olmadığını artık herkesin anlaması gerekiyor."

"Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmedikçe yeni bir müzakere sürecine girişilmesi söz konusu değildir."

"Şartlar ne olursa olsun, Kıbrıs Türklerinin eşit egemenliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesine yönelik gayretlerimizden geri durmayacağız."

"Ada’nın kadim ve asli unsuru Kıbrıs Türklerinin ilanihaye dünyadan koparılması, yok sayılması mümkün değildir."

"BM kürsüsünden tüm dünyaya yaptığım tarihi çağrıyı tekrarlıyorum, gelin Ada’daki gerçeklere daha fazla sırtınızı dönmeyin ve KKTC'yi bir an evvel tanıyın."

Ersin Tatar: İki devletli çözüme varız

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Töreni’nde yaptığı açıklamada, “Egemenliğimizi asla teslim etmeyeceğiz, iki devletli çözüme varız” ifadelerini kullandı.

Ersin Tatar,  "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Türk devletlerinin vazgeçilmez bir kalesi konumundadır." diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Lefkoşa'da düzenlenen "20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Resmi Töreni"nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasında, bölgede kritik gelişmeler yaşandığına ve Doğu Akdeniz'deki jeopolitik durumun hidrokarbon kaynakları üzerinde büyük bir mücadeleye dönüştüğüne dikkat çeken Tatar, "Doğu Akdeniz'de Türk egemenliğinin dayanak noktası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni devre dışı bırakma ve anavatan Türkiye'yi Doğu Akdeniz'den uzaklaştırma çabaları, çeşitli aktörler ve küresel güçlerin bölgede hakimiyet kurma çalışmaları nedeniyle gerginliklere yol açıyor." ifadelerini kullandı.

Tatar, gerginliğin temel nedenlerinden birinin "Rum-Yunan ikilisinin olumsuz tutumları ve silahlanma faaliyetlerine devam etmesi" olduğunu vurgulayarak, KKTC ve Türkiye'nin hak ve çıkarlarını korumak ve Mavi Vatan'ı savunmak için her türlü mücadeleye devam ettiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Türk devletlerinin vazgeçilmez bir kalesi konumundadır." şeklinde sözlerini tamamladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2090862/erdogan-lefkosada-ataturk-anitini-ziyaret-etti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.