Paşinyan: Azerbaycan’la yeni bir savaş çok muhtemel

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, “Bir barış anlaşması imzalanmadığı ve böyle bir anlaşma iki ülke parlamentosu tarafından onaylanmadığı sürece, elbette Azerbaycan ile yeni bir savaş çok muhtemel” ifadelerini kullandı.
Mevlüt Peker
|
21 Temmuz 2023, Cuma - 22:57
Paşinyan: Azerbaycan’la yeni bir savaş çok muhtemel

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada, Azerbaycan ile yeniden savaşın çıkma ihtimalini yüksek olarak değerlendiren Paşinyan, "Bir barış anlaşması imzalanmadığı ve böyle bir anlaşma iki ülke parlamentosu tarafından onaylanmadığı sürece, elbette yeni bir savaş çok muhtemel" ifadelerini kullandı.

Paşinyan, Batı ve Rusya'nın birbirini suçladığına dikkat çekerek, "Batı'daki bazı çevrelerin mantığına göre, Rusya yükümlülüklerini yerine getirmediği için beklentilerimizin tamamını karşılamıyor. Aynı şekilde Rusya da bize Batı hakkında aynısını söylüyor" şeklinde konuştu.

İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorunun çözümü için Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arabuluculuk yapıyor. İki ülke arasında barış anlaşmasının hazırlanması için Azerbaycan ilk adımı atarak, Ermenistan'a beş maddelik barış anlaşması teklifini sundu. Ermenistan da bu teklifleri kabul etmekle birlikte barış görüşmelerine hazır olduğunu bildirdi. Ancak henüz görüşmelerden somut bir sonuç çıkmadı. Son olarak, Azerbaycan'ın güvenlik nedeniyle Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan Laçın Koridorunu geçici olarak kapatmasının ardından iki ülke arasındaki tansiyon daha da yükseldi.

Azerbaycan'ın sunduğu beş maddelik barış anlaşması teklifi ise devletlerin birbirlerinin egemenliğini, toprak bütünlüğünü, uluslararası sınırların dokunulmazlığını ve siyasi bağımsızlığını karşılıklı olarak tanımasını, toprak iddiasında bulunmamayı taahhüt etmelerini, birbirlerinin güvenliğini tehdit etmemeyi ve BM Antlaşması'nın amaçlarıyla bağdaşmayan durumlardan kaçınmayı içeriyor. Ayrıca, sınırların belirlenmesi ve diplomatik ilişkilerin kurulması, ulaştırma ve iletişim hatlarının açılması ve diğer ilgili alanlarda işbirliğinin sağlanması da teklifin diğer maddelerini oluşturuyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2091050/pasinyan-azerbaycanla-yeni-bir-savas-cok-muhtemel
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.