Dezenformasyon Bülteni 82. sayısı yayımladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin hazırladığı Dezenformasyon Bülteni'nin 82. sayısını yayımladı.
Mevlüt Peker
|
24 Temmuz 2023, Pazartesi - 19:10
Dezenformasyon Bülteni 82. sayısı yayımladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yayımlanan Dezenformasyon Bülteni'nde, sosyal medyada bazı hesaplardan paylaşılan bir görüntü eşliğinde "Suriyeli babanın eşini ve çocuğunu zorla sınır dışı ettiler" şeklindeki iddianın asılsız olduğu kaydedilerek, "16 Temmuz 2023’te İçişleri Bakanlığı Göç idaresi Başkanlığına bağlı Geri Gönderme Merkezine teslim edilen Suriye uyruklu K.A. isimli yabancı kadının eşinden boşandığı, refakatinde bir çocuğu bulunduğu, ülkesine gönüllü geri dönüş talebinde bulunması üzerine 18 Temmuz 2023’te Akçakale Kara Hudut Kapısı'ndan gönüllü olarak çıkış yaptığı tespit edilmiştir. Suriye uyruklu K.A. isimli kadının ülkesine gönüllü dönüşü sonrasında Geri Gönderme Merkezine gelen bir şahsın eşi ve çocuğunun zorla sınır dışı edildiği gerekçesiyle taşkınlık çıkardığı, çevrede bulunan bir yabancı tarafından gizli çekilen video kaydının provokasyon amacıyla sosyal medyada servis edildiği anlaşılmıştır." denildi.

"2023’ün ilk 6 ayında 9852 şirket kapandı" dezenformasyonu

"2023’ün ilk 6 ayında 9852 şirket kapandı" haberlerinin tamamen manipülasyon içerdiği vurgulanan dezenformasyon bülteninde, TOBB (Türkiye Odalar Borsalar Birliği)’un her ay yayımladığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi verilerine göre, 2023 yılının ilk 6 ayında kapanan şirket sayısının 9852 iken yeni kurulan şirket sayısının 65.118 olduğu belirtildi.

Bu verilere göre 2023 yılının ilk 6 ayında kurulan şirket sayısının, kapanan şirket sayısından yaklaşık 6 kat daha fazla olduğunun görüldüğü kaydedilerek, sadece haziranda kurulan şirket sayısının 9656 olduğu ve bu sayının neredeyse ilk 6 ayda kapanan şirket sayısına ulaştığı ifade edildi.

"TSK’ya ait Çankırı Obüs Fabrikası Katar'a satıldı" yalanı

Bazı basın yayın organları tarafından servis edilen ve organize biçimde FETÖ'nün (Fetullahçı Terör Örgütü) sosyal medyadaki propaganda hesaplarından yayılan, "TSK’ya (Türk Silahlı Kuvvetleri) ait Çankırı Obüs Fabrikası Katar'a satıldı" haberlerinin yalan olduğunun altı çizelen dezenformasyon bülteninde, aksine MKE’ye (Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi) ait Çankırı Silah Fabrikası'nın hiçbir ülkeye satışının yapılmadığı kaydedildi.

“Diyanet ezan sesinin artırılması talimatını verdi” yalanı

Sosyal medyada yayılan "Diyanet, turistlere İslam'ı tanıtma genelgesi yayımlayarak ezan sesinin artırılması talimatı verdi" iddiası da dezenformasyon bülteninde yalanlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından 14 Kasım 2019 tarihinde yayımlanan "Cami Hizmetlerinde Verimliliğin Artırılması Genelgesi"nde, hoparlörle okunan ezan ve selalarda ses düzeyinin ortalama 70-85 desibel arasında olmasının uygun görüldüğü hatırlatılarak, "Diyanet İşleri Başkanlığının 11 Temmuz 2023 tarihli Merkezi Ezan ve Vaaz Sistemi konulu genelgesinde ezan sesinin artırılmasına ilişkin herhangi bir talimat bulunmamakla birlikte, 'Yaz ayları sebebiyle vatandaşların kapı ve pencereleri açık konumda tutması göz önünde bulundurularak cihazların ses düzeyinin ortalama 70-85 dB arasında uygun bir seviyede tutulmasına özen gösterilmesi' ibaresi yer almaktadır." bilgisi verildi.

“Yangın göleti kurudu” yalanı

"Hatay Belen'de Sulukoluk mevkisindeki yangın göleti kuruduğu için helikopterler göletten su alamıyor" şeklinde yayılan iddianın da yalan olduğu belirtilen dezenformasyon bülteninde, şöyle denildi:

"Bahse konu gölet, Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) tarafından tesis edilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde su kaynaklarına uzak orman içi alanlarda toplam 4 bin 630 adet yangın havuzu ve göleti tesis edilmiş olup, havuz ve göletlerin yaz mevsimi öncesinde tüm bakımları titizlikle yapılmıştır. Hatay Belen'de devam eden orman yangını bölgesinde helikopterler ve kara araçları, OGM tarafından tesis edilen yangın havuzlarından sorunsuz şekilde su takviyesi yaparak yangın söndürme çalışmalarını sürdürmektedir."

"BOTAŞ ve Selçuk Bayraktar” fotoğraflarıyla dolandırıcılık

BOTAŞ'ın logosu ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar'ın fotoğrafıyla paylaşılan, "6500 TL'lik yatırım" ilanı ile ilgili olarak “dolandırıcılık” uyarısı yapılan Dezenformasyon Bülteni’nde şu uyarıda bulunuldu:

"Sosyal medya ve bazı internet sitelerinde Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) adı ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın fotoğrafları kullanılarak 'yatırım fırsatı', 'ek gelir' gibi başlıklarla yayımlanan ilanlar 'oltalama' yöntemiyle dolandırıcılık girişimidir. Bu ve benzeri internet siteleriyle kişisel bilgilerinizi paylaşmayınız. Dijital mecralarda, 'para kazandırma' vaadiyle yürütülen bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine itibar etmeyiniz."

http://www.ankaramasasi.com/haber/2091423/dezenformasyon-bulteni-82-sayisi-yayimladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.