AB'den Rusya'ya "dezenformasyon" gerekçeli yaptırım

Bağımsız basın, düşünce ve ifade özgürlüğü savunucu AB (Avrupa Birliği), Rusya'dan 7 kişi ve 5 kuruluş için "dijital enformasyon manipülasyon kampanyası yürüttükleri" iddialarıyla yaptırım uygulama kararı çıkardı.
Mevlüt Peker
|
28 Temmuz 2023, Cuma - 19:46
AB'den Rusya'ya "dezenformasyon" gerekçeli yaptırım

Avrupa Birliği Konseyi'nin yazılı açıklamasına göre, Rusya'dan 7 kişi ve 5 kuruluşa yönelik yaptırımlar, "dijital enformasyon manipülasyon kampanyası yürüttükleri" gerekçesiyle alındı. Söz konusu kampanya olan "Recent Reliable News (RRN)" adı altında yapılan açıklamada, kampanyanın amacının, bilgileri çarpıtarak ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını destekleyen propagandayı yaymak olduğu belirtildi.

Açıklamada, Rusya devlet kurumlarının da dahil olduğu bu kampanya kapsamında, ulusal medya kuruluşları ve hükümet sitelerinin kimliği ele geçirilmiş sahte internet siteleri ve sahte sosyal medya hesaplarının oluşturulduğu ifade edildi. Bu kampanyanın AB ve AB üyesi ülkeleri hedef aldığı vurgulanmıştır ve hibrit bir kampanyanın bir parçası olduğu açıklandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yeni yaptırım listesiyle bu manipülasyon ve faaliyetleri göstererek güçlü bir sinyal verdiklerini belirtti.

Açıklamada, yaptırım uygulanan kuruluşlar arasında "Inforos" adlı internet medyası ve kurucularının Rus askeri istihbaratıyla yakın bağlantısı olduğu, ayrıca Rusya'nın propagandası için 270 aracı internet medya kuruluşu kurduğu ifade edildi. Aynı zamanda, Kremlin'e yakın çalıştığı bilinen ANO Dialog, Rus Diasporası Enstitüsü ve RRN ile bağlantılı iki bilişim şirketi ve kurucularının da yaptırım listesine alındığı belirtildi.

Bu yaptırımlarla birlikte Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit eden eylemlere karşı AB'nin uyguladığı kişi ve kuruluş sayısı 1800'e ulaştı. Yaptırımlar, seyahat kısıtlamaları, fon yasağı ve varlıkların dondurulması gibi çeşitli tedbirleri içeriyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2091999/abden-rusyaya-dezenformasyon-gerekceli-yaptirim
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.