Putin: Yükümlülükler yerine getirilirse Tahıl Anlaşması'na geri döneriz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Yükümlülükler gerçek anlamda yerine getirilirse Tahıl Anlaşması’na (Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması) geri dönmeye hazırız" açıklamasında bulundu.
Mevlüt Peker
|
22 Ağustos 2023, Salı - 20:36
Putin: Yükümlülükler yerine getirilirse Tahıl Anlaşması'na geri döneriz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın bir araya geldiği BRICS Zirvesi'nde, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu. Putin, "Tahıl anlaşmasına dönme konusundaki isteğimizi, yükümlülüklerin eksiksiz yerine getirilmesine bağlıyoruz" dedi.

Johannesburg'da gerçekleşen zirveye video mesajıyla katılan Putin, toplantının BRICS ülkelerinin ekonomik toparlanmasını destekleme, vatandaşların refahını artırma ve modern endüstri, etkili ulaşım ve lojistik zincirleri oluşturma hedefi doğrultusunda önemli olduğunu vurguladı.

Putin ayrıca, Rusya'ya uygulanan batılı ülkeler tarafından uygulanan ekonomik yaptırımların, uluslararası ekonominin serbest ticaret ve ekonomik normlarına zarar verdiğine dikkat çekti. Bu yaptırımların hammadde sıkıntısına, işsizliğe ve dünya genelindeki diğer sorunlara yol açtığını belirtti. Gıda, tarım ürünleri ve mahsul fiyatlarının hızla yükseldiğini ve özellikle yoksul ülkeleri olumsuz etkilediğini ifade etti. Putin, BRICS ülkelerinin bu koşullarda işbirliğini güçlendirmesini ve ekonomik büyümeyi desteklemeyi amaçlayan ortak çalışmaların sonuç getirmesinin önemine değindi.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması konusuna da değinen Putin, anlaşmanın şartlarının uygulanmadığını ve Rusya'nın yükümlülüklerinin göz ardı edildiğini belirtti. Rusya'nın çekildiği bu anlaşma ile ilgili olarak Putin, yükümlülüklerin gerçekten yerine getirilmesi durumunda anlaşmaya dönme konusunda istekli olduklarını ifade etti.

Ayrıca Putin, yoksul Afrika ülkelerine ücretsiz tahıl sevkiyatı planlarının son aşamaya geldiğini ve güvenilir gıda ve enerji kaynakları sağlamak için daha yakın işbirliği yapmaya istekli olduklarını belirtti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2095607/putin-yukumlulukler-yerine-getirilirse-tahil-anlasmasina-geri-doneriz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.