Lavrov: Türkiye’nin dış politikasını takdirle karşılıyoruz

Tahıl anlaşması ile ilgili olarak ”Vaatlere güvence verilmediği sürece, ilerleme kaydedilemez” diyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, anlaşmanın Rusya ayağının uygulanmasındaki sorunun Türkiye ya da BM’den kaynaklanmadığını söyledi. Lavrov, "Türkiye’nin egemenlik temelindeki dış politikasını takdirle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.
Mevlüt Peker
|
31 Ağustos 2023, Perşembe - 22:24
Lavrov: Türkiye’nin dış politikasını takdirle karşılıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Rusya ayağının uygulanmasında yaşanan sıkıntının Türkiye ya da Birleşmiş Milletler (BM)’den kaynaklanmadığını, Batılı ülkeler tarafından tahıl anlaşmasının eksik uygulandığını kaydederek, “Vaatlere güvence verilmediği sürece, ilerleme kaydedilemez” uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın başkenti Moskova’da Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Rus ve Türk bakanlar ikili görüşme sonrası birlikte basın karşısına geçti.

Türkiye ile Rusya arasında enerji alanında iş birliklerine değinen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Enerji alanında işbirliğimiz devam ediyor. Stratejik 2 projenin kapsamlı bir şekilde hayata geçirilmesi konusunu ele aldık. Akkuyu NGS’nin 4 güç ünitesinin uygulaması kapsamlı bir şekilde devam ediyor. Türkiye’de bir gaz merkezi oluşturulması ve Rus gazının ihracatının arttırılmasına yönelik projeler ele alındı” diye konuştu.

“Türkiye etkin rol oynuyor”

Bölgesel konularda da Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile istişare ettiklerini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkasya ve Karadeniz’deki durum da olmak üzere ayrıntılı değerlendirmeler gerçekleştirdik. Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerinin normalleşmesi konusunu ele aldık. Astana sürecine destek olacak ek adımlar ele alındı. Biz Kafkasya’da da aktif faaliyet yürütüyoruz. Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunu da ele aldık. Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında yapılan anlaşmalara göre çatışma sonrası ulaşım ve iletişim konularını görüştük. Türkiye bu konuda etkin rol oynuyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’nin egemenlik temelindeki dış politikasını takdirle karşılıyoruz”

Türkiye ile Rusya arasındaki kapsamlı iş birliği başlıklarına da değinen Rus Bakan, “Bizler partner ülkeler olarak yapıcı çalışmalar yürütüyoruz ve bu çalışmaların faydalı olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin egemenlik temelindeki dış politikasını takdirle karşılıyoruz. Aynı zamanda Türkiye için Rus enerji kaynaklarına uzun vadeli tedarikler ve indirimler yapıyoruz. Rusya’dan Türkiye’ye çok sayıda turist gitmekte. Türkiye’den de meyve ve sebze alımını arttırmayı hedefliyoruz. Batılı ülkelerin engelleme çabalarına rağmen bunları uygulayacağız. Bu olumsuz girişimler sonuç vermeyecek. Geçtiğimiz günlerde devlet başkanımız (Vladimir Putin), ‘Türkiye hiçbir zaman güvenliğini tehdit altında bırakmayacaktır’ dedi. Biz de bu konuda ilkesel olarak destek olacağız” şeklinde konuştu.

“Türkiye ya da BM’den kaynaklanmıyor”

Tahıl anlaşmasının Rusya ayağının uygulanmasında yaşanan sıkıntının Türkiye ya da Birleşmiş Milletler (BM)’den kaynaklanmadığının altını çizen ve Batılı ülkeler tarafından anlaşmanın eksik uygulandığını kaydeden Sergey Lavrov, “Anlaşmanın uygulanması için sadece vaatler var. BM elemanları bir şey yapamaz. Buna Batı engel oluyor. BM sadece batıyı uyarabilir. Vaatlere güvence verilmediği sürece, ilerleme kaydedilemez. Biz bugün Türk mevkidaşımla istatistikleri inceledik. BM gıda fiyatlarına baktığımızda gıda fiyatlarında aşırı yükseliş yok. Gıda fiyatlarına baktığımızda 2021 yılındaki fiyatlardan daha fazla bir artış yok ortada” dedi.

“Rus tahılının Türkiye’de işlenmesi ve yoksul ülkelere gönderilmesi konusunu konuştuk”

Tahıl anlaşması konusunda fikrini söyleyen Sergey Lavrov şunları kaydetti:

“Biz burada eşitlik temelinde güvenlik ve ihtilafın önlenmesi için tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. Bizler halihazırda 18 Temmuz’da Karadeniz Girişimi kapsamında yapılan çalışmalar durduruldu. Bizim anlayışımız çalışmaların canlandırılması için Batı tarafından adımlar atılması. Vladimir Putin defalarca burada tedbirler alacağımızı söyledi. Rusya kısmıyla ilgili görüşmelerin değil de tedbirlerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler’in çabalarını takdirle karşılıyoruz ancak vaatler somut karara dönüşürse Ukrayna kısmıyla ilgili olarak bu girişimi ele almaya hazır olacağız. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önerdiği, Türkiye’de Rus tahılının işlenmesi ve yoksul ülkelere gönderilmesi konusunu konuştuk. Katar buna mali destekte bulunabilir. Batı ülkeleri her türlü bu amaca şüpheyle bakıyor.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/2096929/lavrov-turkiyenin-dis-politikasini-takdirle-karsiliyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.