ABD: Türkiye’ye teşekkür ediyoruz

ABD’den yapılan açıklamada, “NATO müttefikimiz Türkiye'ye tahıl girişimi çabaları için teşekkür ediyoruz” denildi.
Mevlüt Peker
|
31 Ağustos 2023, Perşembe - 23:45
ABD: Türkiye’ye teşekkür ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması çerçevesinde gerçekleştirdiği önemli diplomasi faaliyetlerine yönelik teşekkürlerini iletti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, AA muhabirinin "Bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi ve tahıl girişiminin yeniden başlamasının ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığının bu konuya dair bir görüşü var mı? ABD, Türkiye'nin bu diplomatik çabalarını nasıl değerlendiriyor?" şeklindeki sorusunu yazılı olarak yanıtladı.

Rusya'nın tahıl girişimi sonlandırma kararının gıda güvensizliği ile mücadele eden toplumlara zarar verdiğini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Türkiye ve diğer ülkelerin Rusya'yı anlaşmaya döndürme çabalarını olumlu karşılıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Sözcü, tahıl girişiminin başarılı olması ve işlevselliği için Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye ile yakın temas halinde olduklarını da ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması bağlamında gerçekleştirilen diplomatik ve operasyonel çabalarından dolayı NATO müttefiki olan Türkiye'ye teşekkür ediyoruz." ifadeleriyle Türkiye'nin yapıcı rolünü takdir ettiklerini belirtti.

Fidan'ın tahıl koridoru açıklaması

    Dışişleri Bakanı Fidan, Moskova'da Lavrov ile düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz Tahıl Girişimi hakkında, "Ülkemizin katkılarıyla BM tarafından yeni bir öneri paketi hazırlandı. Bu, girişimin yeniden canlandırılmasında uygun bir zemin oluşturuyor." şeklinde konuştu.

    Çalışmaların devam edeceğini ifade eden Fidan, "Bu anlaşma, hem küresel gıda güvenliği hem de Karadeniz'in istikrarı ve barışı açısından son derece kritik." dedi.

    Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması

      Küresel gıda fiyatları üzerinde Ukrayna-Rusya Savaşı'nın yarattığı etkiyi azaltmak amacıyla BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen bir törende Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzaladı.

      Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 17 Temmuz'da anlaşmanın sona erdiğine dair yaptığı açıklamada, "Tahıl koridoru anlaşması fiili olarak sona erdi. Rusya, ilgili şartlar yerine getirildiğinde derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili bölümü yerine getirilmedi." ifadelerini kullanmıştı.

      http://www.ankaramasasi.com/haber/2096934/abd-turkiyeye-tesekkur-ediyoruz
      İlginizi Çekebilir

      Yorumlar (0)

      Yorumunuz İletilmiştir.