Ersin Tatar: Türk askeri çekildiği an…

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk askeri çekildiği an Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki (GKRY) ırkçı saldırıların hedefinin Kıbrıs Türkleri olacağını kaydetti.
Mevlüt Peker
|
04 Eylül 2023, Pazartesi - 21:32
Ersin Tatar: Türk askeri çekildiği an…

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, GKRY’nin (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) Limasol şehrinde yabancı uyruklulara yönelik gerçekleştirilen saldırılarla ilgili olarak, "Türk askeri Ada'dan çekildiği an GKRY'deki ırkçı saldırıların hedefi Kıbrıs Türkleri olur." iifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, AA (Anadolu Ajansı) muhabirine verdiği demeçte, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde camilere ve yabancı uyruklulara yönelik artan saldırılara dikkat çekerek, bu olayların Avrupa Birliği (AB) üyesi bazı ülkelerdeki Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılan çirkin saldırılar ve artan yabancı düşmanlığının bir yansıması olduğunu ifade etti.

Limasol'daki yabancılara karşı gerçekleşen saldırılarda, çalışma izni bulunan binlerce kilometre uzaktan gelmiş işçilerin hedef alındığını vurgulayan Tatar, GKRY Lideri Nikos Hristodulidis'in bu tür ırkçı saldırılar konusunda aciz kaldığını kabul ettiğini söyledi.

Tatar, Limasol'daki saldırganların "Kıbrıs Yunan'dır" ve "Kıbrıs Helen'dir" yazılı pankart ve sloganlarının Yunan-Rum düşüncesini yansıttığını belirterek şunları dile getirdi:

"Türk askeri Ada'dan çekildiğinde, GKRY'deki ırkçı saldırılar Kıbrıs Türkleri'ni hedef alır. Bu konuda hiç şüphe yok. Limasol'daki olay, bu gerçeği gösteriyor. Türkiye'nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığı, bizim için hayati önem taşıyor. Limasol saldırıları da bunu gösteriyor."

"Son saldırıda failler yargılanacak mı?"

Tatar, Rum kesimindeki ibadethanelere ve yabancılara yönelik saldırıların bugüne kadar yönetim tarafından hoşgörü ile karşılandığına ve saldırıların faillerinin korunarak yargılanmadığına dikkat çekerek, "Son saldırının failleri yargılanacak mı? Bu konuda pek umutlu değilim, ancak bekleyip göreceğiz." dedi.

Limasol'da yabancı uyruklulara yönelik saldırıda, EOKA taraftarı grupların yanı sıra aşırı sağcı ve ırkçı Ulusal Halk Cephesi (ELAM) üyelerinin de adlarının geçtiğini vurgulayan Ersin Tatar, Rum yönetiminin ırkçı saldırılara karışanları yargı önüne çıkarması gerektiğini sözlerine ekledi.

GKRY'nin Limasol kentinde 1 Eylül'de "Kıbrıs Yunan'dır" ve "Göçmenler hoş gelmediniz" yazılı pankartlar taşıyan ırkçı gruptaki bazı kişilerin bölgedeki iş yerlerine ve restoranlara saldırması sonucu en az 5 yabancı uyruklu kişi yaralandı ve çok sayıda dükkan ile araç zarar gördü. Saldırılarla bağlantılı oldukları gerekçesiyle 7 kişi gözaltına alındı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2097510/ersin-tatar-turk-askeri-cekildigi-an
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.