Fransa'da “okullarda abaya yasağı” protesto edildi

Fransa’da okullarda abaya yani uzun elbise kıyafetlerinin giyilmesinin yasaklanması protesto edildi.
Mevlüt Peker
|
06 Eylül 2023, Çarşamba - 19:15
Fransa'da “okullarda abaya yasağı” protesto edildi

Fransa'da okullarda abaya (uzun elbise) yasağına karşı bir protesto gerçekleştirildi.

Başkent Paris'e yakın Stains kentinde bulunan Maurice-Utrillo lisesinde bir grup öğretmen ve personel, abaya yasağına karşı greve gitmeye ve protesto düzenlemeye karar verdi.

Lisenin önünde gerçekleştirilen protestoya öğrenciler ve veliler de katıldı.

Gösteride grevdeki okul personeli ortak bir açıklama okudu.

Açıklamada, lisedeki personel ve kaynak eksikliğine dikkat çekilirken, Fransız okul sisteminin OECD ülkeleri arasında en eşitsiz olanlardan biri olduğu belirtildi.

Açıklamada, hükümetin eşitsizlikle mücadele yerine abaya ve erkek entarisini (kamis) yasaklama yoluna gittiği vurgulandı.

Protestoya katılan Abayama Dokunma Topluluğu üyelerinden biri olan ve soyadını açıklamak istemeyen Myriam, abaya yasağının özgürlükleri ihlal ettiğini ve ayrımcı bir tutum sergilediğini savundu.

Myriam, Fransa'daki Müslüman kadınların diğer vatandaşlardan farklı olmadığını vurgulayarak, okullarda abaya veya bol pantolon giyen genç Müslüman kızların ayrımcılığa tabi tutulmasını kabul etmediklerini ifade etti.

Ayrıca Myriam, sadece abaya değil, bol pantolon giyen öğrencilerin de okula alınmadığını belirtti.

Abaya yasağının, Müslüman kızlara zulmettiğini söyleyen Myriam, "Bugün Müslüman kızlardan görünmez olmaları isteniyor ve (bu kızlar) ikinci sınıf vatandaş gibi muamele görüyor." şeklinde konuştu.

Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin "laikliğe aykırı" olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2097741/fransada-okullarda-abaya-yasagi-protesto-edildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.