Fransa’da Danıştay “uzun elbise yasağına devam” dedi

Fransa'da Danıştay, Emmanuel Macron hükümetinin devlet okullarında uyguladığı “abaya” yani “uzun elbise” yasağı kararını sürdürmeyi onayladı.
Mevlüt Peker
|
25 Eylül 2023, Pazartesi - 21:03
Fransa’da Danıştay “uzun elbise yasağına devam” dedi

Fransa'nın en üst yargı organı olan Danıştay, okullarda abaya giyilmesinin yasaklanmasına ilişkin Eğitim Bakanlığı'nın kararını inceledi.

Yasağın hukuka uygun olup olmadığına dair ciddi bir şüphe olmadığı sonucuna varan Danıştay, okullarda kız öğrencilerin abaya, erkek öğrencilerin ise kamis adı verilen entari giymesinin yasaklanmasını destekledi. Mahkeme, bu kıyafetlerin dini bir nedenle tercih edildiğini belirtti ve okullarda dini sembol taşıyan kıyafetlerin yasak olduğunu hatırlattı.

Ancak Danıştay, bu kararının "geçici" olduğunu ve kesin hükmün ilerleyen zamanlarda verileceğini ifade etti.

Süreç Nasıl Başladı?

    Eğitim Bakanı Grabriel Attal, 27 Ağustos'ta okullarda abaya giyilmesinin yasaklanacağını açıklamıştı. Bu karar, Müslüman haklarını koruma amacıyla faaliyet gösteren ADM Derneği tarafından Danıştay'a taşındı. Danıştay, 7 Eylül'de bu yasağın bireysel hakları ihlal etmediğine karar verdi.

    Sürecin devamında, Sud Education Paris, La Voix Lyceenne ve Le Poing Leve Lycee adlı sendikalar, 4 Eylül'de yasağın yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'a başvuruda bulundu. Sendikalar, Eğitim Bakanı Attal'ın dini kıyafet tanımı yapma yetkisine sahip olmadığını belirtirken, abayanın dini bir kıyafet olarak kabul edilemeyeceğini ve bu yasağın ayrımcılığa sebep olacağını dile getirdi.

    http://www.ankaramasasi.com/haber/2101619/fransada-danistay-uzun-elbise-yasagina-devam-dedi
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.