Selçuk Bayraktar kimdir?

Selçuk Bayraktar Türk mühendis olarak Türkiye'nin İHA (İnsansız Hava Aracı) ve SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) liginde dünyanın ilk 3 ülke arasına girmesine öncülük etti. Geliştirdiği SİHA'lar Libya, Suriye, Karabağ ve Ukrayna'da savaşların seyrini etkilerken Türkiye'nin terörle mücadelesine büyük katkı sağladı. Bu yüzden pek çok kişi Selçuk Bayraktar'ın hayatını merak ediyor, araştırıyor. İşte Selçuk Bayraktar'ın hayatı...
Ersin Küçükbarak
|
09 Eylül 2023, Cumartesi - 16:01
Selçuk Bayraktar kimdir?

Selçuk Bayraktar 7 Ekim 1979’da İstanbul Sarıyer’de doğdu.

Sarıyer İlköğretim Okulu’nun ardından Robert Koleji’ni bitirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünü kazandı.

Üniversitede okurken Pennsylvania Üniversitesi GRASP laboratuvarına yaptığı staj başvurusuna kabul edildiğini öğrendi.

Staj sırasında burs teklifi aldı. 2002-2004 yılları arasında Pennsylvania Üniversitesi'nde insansız uçaklar üzerine yüksek lisansını tamamladı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde de insansız hava araçlarının agresif manevra kontrolü üzerine ikinci kez burslu yüksek lisans yaptı.

Dünyada ilk kez yapılan İHA formasyon uçuşu deneyleri, yer ve havada koordineli robot takımları, uçuş kontrol ve güdüm sistemleri hakkında bilimsel çalışmalarda bulundu.

2007’de Türkiye’ye dönerek Baykar Teknik Müdürü oldu.

Türkiye tarafından geliştirilen insansız hava araçlarının uçuş kontrol, aviyonik sistem mimarisi, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, gömülü yazılım geliştirme ve elektronik donanım gibi bölümleriyle ilgilendi.

Daha sonra bütün dünyada ses getirecek ve sahada savaşların seyrini değiştirecek Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) güdüm ve kontrol sistemini tasarladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilk insansız hava aracı olarak tanımlanan Bayraktar Mini İHA'yı hayata geçirdi.

Selçuk Bayraktar ve ekibi Türkiye’nin ilk Taarruza yönelik İHA sistemi olan 6 ton kalkış ağırlığına sahip Bayraktar AKINCI TİHA’yı geliştirdi. Bayraktar Akıncı TİHA 29 Ağustos 2021’de TSK’nın envanterine girdi.

Kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA için çalışmalar yapan Selçuk Bayraktar ve ekibi ve Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı projesi olan Bayraktar KIZILELMA MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) projesiyle tüm dünyanın dikkatini çekti.

Bu projeler Türkiye’yi İHA ve SİHA alanında dünyada ilk üç ülke arasına taşıdı.

Bayraktar TB2’nin sahadaki başarıları yüzünden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti Karabağ Nişanı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky tarafından Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı’na layık görüldü.

Uzay teknolojilerine yönelik bir girişim başlatan Selçuk Bayraktar, yörünge transfer araçları ve uydu teknolojileri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Selçuk Bayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın mütevelli heyeti başkanı ve kurucuları arasındadır.

Bu vakıf sayesinde teknolojiye hevesli gençleri araştırmaya teşvik etti. Türkiye'de uzay alanında yapılan çalışmaları teşvik etmek ve başta çocuk ve gençler olmak üzere Türk milletini teknolojiyle buluşturmak amacıyla uzay festivali olan TEKNOFEST'i düzenledi.

Babası Özdemir Erdoğan 1990’lı yıllarda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte siyaset yaptı.

Selçuk Bayraktar Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ile 2016 yılında evlendi ve bir çocukları oldu.

Pilot lisansına sahip olan Selçuk Bayraktar’ın  Haluk ve Ahmet adlarında 2 kardeşi vardır.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2098232/selcuk-bayraktar-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.