James Webb kimdir? Neden Uzay teleskobuna James Webb adı verildi?

Uzay ve NASA tarihinde James Webb neden önemlidir? Neden yeni uzay teleskobuna James Webb ismi verildi? İşte NASA ve James Webb hakkında bilmeniz gerekenler...
Ankara Masası
|
17 Eylül 2023, Pazar - 10:00
James Webb kimdir? Neden Uzay teleskobuna James Webb adı verildi?

James Webb, Amerikalı bir siyasetçi ve NASA'nın (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) ikinci yöneticisidir. Ayrıca Webb'in adını taşıyan büyük bir uzay teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope veya kısaca JWST) projesinin de öncüsüdür. İşte James Webb hakkında daha fazla bilgi:

Doğum ve Öğrenim

James Edwin Webb, 7 Ekim 1906'da Kuzey Karolina, Tally Ho'da doğdu. Kuzey Karolina Üniversitesi'nde lisans eğitimi aldıktan sonra, George Washington Üniversitesi'nde hukuk okudu ve hukuk doktoru unvanını aldı.

Siyasi Kariyeri

Webb, siyasi kariyerine Tennessee Senatörü ve Başkan Franklin D. Roosevelt'in görevlendirdiği Tennessee Vadisi Otoritesi'nde (TVA) hukuk müşaviri olarak başladı. Daha sonra Başkan Harry S. Truman'ın altında çalıştı ve Federal Güvenlik Ajansı'nın başkanı oldu.

NASA Yöneticiliği

James Webb, 14 Şubat 1961'de Başkan John F. Kennedy tarafından NASA'nın başkanlığına atanmıştır. Webb, Apollo Programı'nı başlatarak, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ay'a insanlı inişi gerçekleştirmesini sağlamıştır. Apollo 11 görevi sırasında Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in Ay'a inişini yönettiği sırada NASA başkanıydı.

James Webb Uzay Teleskobu

Webb, NASA'da görevdeyken, uzay teleskobu projelerinin başlatılmasına öncülük etti. Bu projelerden biri, Hubble Uzay Teleskobu'nun ardılı olan James Webb Uzay Teleskobu'dur. Bu teleskop, uzaydaki derin evreni incelemek ve anlamak için tasarlanmıştır. 25 Aralık 2021'de fırlatılması planlanan JWST, uzay gözlemlerinde önemli bir araç olması bekleniyor.

Emeklilik ve Sonraki Kariyer

James Webb, NASA yöneticiliği görevinden 1968'de ayrıldı ve sonraki yıllarda özel sektörde ve eğitimde çalıştı. 1992'de yaşamını yitirdi.

James Webb, Amerikan uzay programının gelişimine ve büyümesine büyük katkılarda bulunmuş ve uzay bilimlerine olan bağlılığıyla tanınmış bir figürdür. Onun adı, James Webb Uzay Teleskobu gibi önemli uzay keşiflerine verilmiştir ve uzayla ilgili çalışmalarda ve bilimde onurlandırılmıştır.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2099840/james-webb-kimdir-neden-uzay-teleskobuna-james-webb-adi-verildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.