Hasan Ferit Alnar kimdir?

Türk Beşleri olarak adlandırılan birinci kuşak besteciler arasında yer alan Hasan Ferit Alnar kimdir? Hasan Ferit Alnar'ın hayatına dair merak edilen tüm detaylar haberimizde...

HM
Haber Merkezi Editör
YAYINLAMA
18 Eylül 2023 20:54
GÜNCELLEME
18 Eylül 2023 20:55
Hasan Ferit Alnar kimdir?
HM
Haber Merkezi Editör

Türk müzik dünyasının dev isimlerinden biri olan Hasan Ferid Alnar, besteci ve orkestra şefi olarak önemli bir yere sahiptir. 1906 yılında İstanbul'da doğan Alnar, müzikle olan ilk temasını kanun çalan annesi aracılığıyla kurmuştur. Henüz 12 yaşındayken kanun performansları ile tanınıyordu.

O dönemde Darüttalimi Musiki adlı kurumda kanun dersleri almış, ardından 16 yaşında besteciliğe ilk adımını atmıştır. Bu süreçte, Sadettin Arel'den armoni, Edgar Manas'tan ise kontrpuan ve füg eğitimi almıştır. 1927 yılında Viyana'ya giderek Devlet Müzik ve Görsel Sanatlar Akademisi'nde Joseph Marx ve Ostvald Kabasta gibi isimlerle çalışmıştır.

1932'de Viyana'daki eğitimini tamamlayıp Türkiye'ye döndüğünde, İstanbul Konservatuvarı'nda müzik tarihi dersleri vermeye ve Şehir Tiyatrosu Orkestrası'nı yönetmeye başlamıştır. 1936 yılında Ankara'ya taşınarak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda şef yardımcılığı görevine getirilmiştir. 1946 yılında ise aynı orkestranın baş şefliğini üstlenmiştir.

Aynı dönemde Ankara Devlet Konservatuvarı'nda bestecilik dersleri vermiş, 1952 yılında sağlık sorunları nedeniyle orkestra şefliğinden ayrılmıştır. Bunun yanı sıra, kompozisyon, armoni ve orkestrasyon dersleri vermeye devam etmiştir. Bir süre Avusturya ve Almanya'da yaşamış, Avrupa'da çeşitli orkestraları yönetmiştir. 1964 yılında Türkiye'ye dönerek Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Devlet Opera Orkestrası'nın şefliğini yapmıştır.

Besteciliğine 1922 yılında, tek sesli bir operet ile başlayan Alnar, klasik Türk müziği makamlarını kullanarak eserler üretmiştir. 1930'lu yıllarda, özellikle kanun için birçok taksim bestelemiştir. 1946 yılında oluşturduğu "Kanun Konçertosu" adlı eserinde, Batı müzik teknikleri ile klasik Türk müziği çalgıları arasında bir sentez oluşturmuştur.

Alnar, eserlerinde yerel müzik unsurlarını da kullanarak Türk halk müziği temalarını işlemiştir. En tanınmış eserlerinden biri olan "Prelüd ve İki Dans", folklorik unsurlar taşımaktadır. Bir rahatsızlığından dolayı 27 Temmuz 1978 günü Ankara'da hayatını kaybetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.