ABD’nin bıraktığı İranlılar Tahran’a ulaştı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin mahkum takası kapsamında salıverdiği İranlılar, İran’ın başkenti Tahran’a ulaştı.
Mevlüt Peker
|
19 Eylül 2023, Salı - 00:11
ABD’nin bıraktığı İranlılar Tahran’a ulaştı

ABD'de hüküm giymiş olan İranlı iki tutuklu, Tahran ve Washington arasında düzenlenen mahkum değişim anlaşması sonucunda İran'a döndü.

İran'ın resmi medya kuruluşu IRNA'nın aktardığına göre, ABD'den serbest bırakılan İran vatandaşları Rıza Serhengpur ve Mehrdad Muin Ensari, İran'ın başkenti Tahran'a vardılar.

Haberde belirtildiği üzere, bu iki kişi ilk olarak Katar'ın başkenti Doha'ya uçtular ve oradan Tahran'ın Uluslararası Mehrabad Havaalanı'na geçiş yaptılar.

İran medyası tarafından yayımlanan görüntülerde, Serhengpur ve Ensari'nin ülkelerinde coşkuyla karşılandığı ve aileleriyle kucaklaştığı gözlendi.

Aynı dönemde ABD'de tutuklu olan üç diğer İran vatandaşının da serbest bırakıldığı ifade edildi.

İran ve ABD Arasında Mahkum Değişim Anlaşması

    ABD ve İran medyasının duyurduğu haberlere göre, İran'ın Güney Kore'de bloke edilmiş olan 6 milyar dolarlık varlığı karşılığında iki ülke arasında mahkum değişimi yapılacağı belirtilmişti.

    Beyaz Saray, 10 Ağustos tarihinde, İran'da hüküm giymiş beş Amerikalı'nın ev hapsine alındığını onaylamıştı.

    İran'ın Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri, ABD ile sürdürülen mahkum değişim müzakerelerinde kaydedilen ilerlemeyi vurgulayarak, İran'ın dondurulmuş varlıklarının ve ABD'de tutuklu olan birçok İran vatandaşının serbest kalacağını dile getirmişti.

    İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Güney Kore'de engellenen fonların Katar'daki banka hesaplarına aktarılacağını ve mahkum değişiminin bugün yapılacağını açıklamıştı.

    İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin, ABD ile yapılan mahkum değişim anlaşması çerçevesinde serbest kalan varlıkların 5 milyar 573 milyon 492 bin avro olarak Katar'daki İran banka hesaplarına yatırıldığını ifade etmişti.

    Katar Dışişleri Bakanlığı da, Washington ve Tahran arasında yapılan arabuluculuk anlaşmasının yürürlüğe girdiğini, bu bağlamda İran'ın beş Amerikalıyı serbest bıraktığını ve Güney Kore'de bloke edilmiş İran varlıklarının Katar'a transfer edildiğini duyurmuştu.

    http://www.ankaramasasi.com/haber/2100195/abdnin-biraktigi-iranlilar-tahrana-ulasti
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.