Soros Kimdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet alan Osman Kavala için "Bu adam Türkiye'nin Soros'uydu açıklamasında bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarının ardından en çok konuşulan isimlerinden biri oldu.Peki Soros kimdir?
Berfin Eneç
|
29 Eylül 2023, Cuma - 17:23
Soros Kimdir?

Macar asıllı Amerikalı milyarder, iş insanı George Soros, 1930'da Budapeşte'de dünyaya geldi.

 1992 yılında gerçekleşen Kara Çarşamba ekonomik krizi sırasında bir gün içerisinde 1 milyar dolar kazanarak “İngiliz Bankalarını Soyan Adam” unvanı kazanan Macar-Amerikan asıllı döviz spekülatörü, hisse senedi yatırımcısı, iş adamı.

Nazilerin Yahudilere yönelik soykırımı sırasında babasının temin ettiği sahte kimlikle hayatta kalmayı başaran Soros, 1947'de İngiltere'ye göç etti.

Finansör, işletmeci ve girişimci olan Soros, 1956'da ABD'ye yerleşti ve bu ülkenin vatandaşı oldu.

Kuruluşuna öncülük ettiği uluslararası yatırım fonu sayesinde büyük bir servetin sahibi oldu. Şu anda 8,3 milyar dolar serveti bulunuyor.

Komünizmin çökmesinin ardından Doğu Avrupa ülkelerine yüklü miktarda yardımlar yaptı.

Ana vatanı Macaristan'da 1984 yılında Açık Toplum Vakfı isimli bir dernek kurdu.

Vakıf genellikle üniversiteli gençlere yönelik projeler yürütmesiyle beraber   halen 70'in üzerinde ülkede faaliyet göstermektedir.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SOROS TEPKİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osman Kavala ile ilgili karara tepkilere sert yanıt vermişti. Erdoğan, "Bir zatla ilgili verilen karar bazı çevreleri rahatsız etti. Bu adam Türkiye'nin Soros'uydu, Gezi olaylarının perde arkası koordinatörüydü" demişti.

Rusya, Polonya ve İngiltere'de birçok muhafazakar liderin, kitlesel halk hareketlerinin ardında olmakla suçladığı iş insanı George Soros, Haziran 2020'de de ABD'deki ırkçılık karşıtı protestoları örgütlemekten suçlanmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2100269/soros-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.