Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet cezası onandı

Gezi Parkı davasında ağırlaştırılmış müebbet verilen Osman Kavala ve 18 yıl hapis cezası verilen Can Atalay'ın da aralarında olduğu 5 sanığın cezası Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onandı.
Mevlüt Peker
|
28 Eylül 2023, Perşembe - 19:21
Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet cezası onandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı olaylarına dair 8 kişilik sanık grubu hakkında verilen cezaları değerlendirdi. Bu değerlendirme sonucunda, Osman Kavala için belirlenen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını ve Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili olan Can Atalay ile Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'ya yönelik 18 yıl hapis cezalarını onayladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 25 Nisan 2022 tarihli kararına yönelik yapılan temyiz incelemesi sonlandırıldı. Bu inceleme neticesinde, Osman Kavala'nın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla aldığı ceza onaylandı.

Ayrıca, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'nun "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçlamasıyla aldıkları 18 yıl hapis cezaları da onaylandı. Daire, Atalay ve Kahraman'ın Gezi Parkı olayları sırasında yaptıkları eylemler ve paylaşımlarla eylemlerin tırmanmasına katkıda bulunduklarına dikkat çekti.

Ancak, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı'ya verilen 18 yıl hapis cezaları Yargıtay tarafından bozuldu. Bu sanıkların eylemlerinin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçunu kapsamadığı belirtildi. Bu sanıkların eylemleri "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" kapsamında değerlendirilmeliydi. Yapıcı ve Altınay için adli kontrol şartıyla tahliye kararı alındı.

Dava sürecine dair bilgilere göre, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala'ya "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermiş, diğer sanıklara ise 18 yıl hapis cezası vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi bu kararı onaylamıştı. Can Atalay'ın milletvekili seçilmesinin ardından avukatları, yargılamanın durdurulması ve tahliye için Yargıtay'a başvurmuş, ancak bu talep reddedilmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2102302/osman-kavalanin-agirlastirilmis-muebbet-cezasi-onandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.