Sırp askerleri, Kosova sınırına gidiyor

Sırbistan askeri birliklerinin üç koldan Kosova sınır hattına doğru ilerlemesi üzerine Kosova Hükümeti, Sırbistan’a “Tüm askeri birliklerini sınırımızdan derhal çek” uyarısında bulundu.
Mevlüt Peker
|
01 Ekim 2023, Pazar - 00:08
Sırp askerleri, Kosova sınırına gidiyor

Kosova hükümeti, Sırbistan'ın sınır bölgelerine askeri birliklerini konuşlandırmasına karşı ciddi endişelerini dile getirerek, bu birliklerin acilen geri çekilmesini istedi.

Son dönemde Sırbistan'ın Kosova sınırına askeri birliklerini yaklaştırdığına dikkat çeken Kosova hükümeti, bu hareketin bölgedeki barış ve istikrarı tehdit ettiğini vurguladı. Açıklamada, "Sırbistan, askeri gücünü Kosova sınırına üç farklı noktadan yaklaştırdı. Bu birlikler, sınırın birkaç kilometre içerisinde 48 farklı üsse konumlandırıldı. Bu üslerde ağır silahlar ve uçaksavar sistemleri de bulunmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Kosova hükümeti, bu askeri hareketliliğin, ülkenin toprak bütünlüğüne ve uluslararası askeri varlığına yönelik bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Açıklamada, "Bu 48 askeri üssün varlığı, Kosova'ya karşı olası bir askeri saldırıyı desteklemek amacıyla kurulduğunu düşünüyoruz. Sırbistan'ın bu birlikleri derhal geri çekmesi ve bu üsleri kapatması gerekmektedir." denildi.

Kosova hükümeti, bu tehdit karşısında ABD ve Avrupa Birliği ile sürekli iletişim halinde olduğunu ve uluslararası ortaklarıyla birlikte ülkenin toprak bütünlüğünü koruma konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Öte yandan, Kosova polisi, 24 Eylül'de polise saldıran silahlı Sırp grubun kaçış güzergahında yapılan aramalarda çok sayıda silah ele geçirdiğini duyurdu. Bu silahlar arasında roketatarlar, ağır silahlar ve askeri ekipmanlar bulunmakta.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde bu askeri hareketliliğe dair endişelerini paylaştı.

Olay

Hatırlatmak gerekir ki, Kosova'nın kuzeyindeki gerginlik, 24 Eylül'de Banjska'da silahlı Sırpların bir polise ateş açması sonucu zirve yapmıştı. Bu saldırıda bir polis hayatını kaybederken, Kosova Başbakanı Albin Kurti, saldırının arkasında Sırbistan'ın olduğunu belirtmişti. Olayın ardından bölgede çatışmalar yaşanmış, Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, operasyon sonucu bazı saldırganların öldürüldüğünü ve bazılarının gözaltına alındığını açıklamıştı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise bu olayın Kosovalı Sırplar tarafından gerçekleştirildiğini doğrulamıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2102789/sirp-askerleri-kosova-sinirina-gidiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.