Erdoğan ile Guterres görüştü

Telefonda görüşen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail-Filistin çatışması üzerine atılabilecek adımları tartıştılar.
Mevlüt Peker
|
10 Ekim 2023, Salı - 21:12
Erdoğan ile Guterres görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail-Filistin çatışması üzerine atılabilecek adımlar değerlendirildi.

Recep Tayyip Erdoğan ile Antonio Guterres görüşmesinde Türkiye'nin arabuluculuk çabalarıyla sivillere yönelik insani yardımın bölgeye ulaştırılması için yapılabilecekler ele alındı.

Guterres ne demişti?

Dün önemli açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin çatışmasının durduk yere çıkmadığını, 56 yıllık bir işgalden kaynaklandığını belirterek, İsrail’e “tüm operasyonlarını uluslararası insani hukuk çerçevesinde yap” çağrısında bulunmuştu.

Genel Sekreter Antonio Guterres, Gazze'deki sivil kayıpların artışına dikkat çekerek, İsrail'e operasyonlarını uluslararası insani hukuka uygun bir şekilde yürütme çağrısı yapmıştı.

New York'ta bulunan BM merkezinde, İsrail ve Filistin arasındaki son olaylara dair bir basın toplantısı düzenleyen Guterres, Hamas'ın gerçekleştirdiği saldırıları "kabul edilemez" olarak nitelendirmişti.

Guterres, İsrail ve Filistin arasındaki tansiyonun yükselmesiyle birlikte yaşanan can kayıplarına dikkat çekerek, 100'den fazla İsraillinin rehin alındığını belirtti. "Filistinlilerin haklı talepleri olabilir, fakat bu, sivillerin zarar görmesini veya rehin alınmasını mazur göstermez." demişti.

Guterres, Hamas'ın saldırıları sonrası İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarına da değinmişti. Gazze'de yaşanan can kayıplarının artışından duyduğu endişeyi dile getiren Guterres, "İsrail'in, operasyonlarını uluslararası insani hukuka uygun bir biçimde yürütmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum." şeklinde konuşmuştu.

İsrail'in, sivilleri ve sivil altyapıları koruma yükümlülüğü olduğunu hatırlatan Guterres, "Siviller ve sivil tesisler asla hedef alınmamalıdır." demişti. İsrail'in, Gazze'de birçok sivil yapının yanı sıra BM'ye ait okullara da saldırdığına dikkat çeken Guterres, Gazze'ye yönelik olası bir kuşatma planından da endişe duyduğunu belirtmişti.

Guterres, Gazze'deki mevcut durumun zaten zorlayıcı olduğunu, yaşanan çatışmaların bu durumu daha da kötü bir hale getirdiğini ifade etmişti. Gazze'ye insani yardımın ulaştırılmasının önemine vurgu yapan Guterres, uluslararası topluluğa da bu konuda yardım çağrısında bulunmuştu.

Guterres, "Bu çatışma, birdenbire patlak vermedi. 56 yıllık bir işgalin sonucunda meydana geldi." diyerek, iki taraf arasında sadece müzakereyle sağlanabilecek bir barışın, her iki tarafın da taleplerini karşılayabileceğini belirtmişti.

Erdoğan ne demişti?

Günlerdir İsrail-Filistin çatışması çerçevesinde yoğun diplomasi trafiği yürüten Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail-Filistin çatışmasının yayılması konusunda büyük endişe içinde olduklarını belirterek, çatışmaların 1 haftada, 15 günde biteceği kanaatinde olmadığını, bu nedenle görüşmeler yaptığını, Rusya lideri Putin ve BM Genel Sekreteri Guterres’le de görüşeceğini açıklamıştı.

Avusturya Federal Şansölyesi Karl Nehammer ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı gerçekleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları söylemişti:

"(İsrail-Filistin çatışması) 'Adil bir barışın kaybedeni olmaz' düsturuyla bölgede etkili tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırıyoruz."

"(İsrail-Filistin çatışması) Bölgede gerilimi tırmandıracak, daha fazla kan akmasına yol açacak, sorunları daha derinleştirecek adımdan imtina edilmesi şart"

"(İsrail-Filistin çatışması) Ateşe benzin dökmenin, hele hele sivilleri ve sivil yerleşim yerlerini hedef almanın kimseye bir faydası olmaz."

"(İsrail-Filistin çatışması) Bugün Sayın Putin ile görüşeceğim. Guterres ile görüşmem olacak. Görüşmeleri Körfez ülkeleriyle devam ettireceğiz."

"Şu anda Gazze'ye su verilmiyor. Hani insan hakları? Elektrik yok, verilmiyor. Hani insan hakları?"

"(İsrail-Filistin çatışması) Nasıl arabuluculuk yaparız bunun gayreti içerisindeyiz. Temennimiz bir an önce bu savaşı durduralım ve bölge sükunete kavuşsun."

"(İsrail-Filistin çatışmasının yayılması) Endişemiz çok büyük durumda. 1 haftada, 15 günde biteceği kanaatinde değilim. Onun için görüşmelerimizi yapıyoruz."

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104329/erdogan-ile-guterres-gorustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.