Afganistan’da depremde ölenlerin yüzde 90’ı çocuk ve kadın

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), Afganistan'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin yüzde 90'ından fazlasının çocuk ve kadın olduğunu açıkladı.
Mevlüt Peker
|
12 Ekim 2023, Perşembe - 22:35
Afganistan’da depremde ölenlerin yüzde 90’ı çocuk ve kadın

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 7 Ekim'de Afganistan'ın Herat bölgesinde gerçekleşen depremlerde yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu duyurdu.

UNICEF'in Herat'ta yaşanan depremlerle ilgili verdiği bilgide, depremin tam olarak ne kadar zarar verdiğinin henüz netleşmediği belirtildi. Ancak, kaybedilen hayatların yüzde 90'ından fazlasının kadın ve çocuklara ait olduğu vurgulandı.

UNICEF Herat ofisinin yetkilisi Sıddık İbrahim, ilk deprem anında birçok insanın patlama olduğunu düşündüğünü ve bu nedenle evlerine sığındığını belirtti. İbrahim, bu durumun özellikle kadın ve çocukların evde bulunma ihtimalini artırdığını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Afganistan Temsilcisi Jaime Nadal, depremin erken saatlerde gerçekleştiğini ve bu sırada erkeklerin tarlada çalışırken kadınların evde olduğunu Associated Press (AP) ajansına aktardı.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC) yaşananları "muazzam" bir yıkım olarak tanımlayarak, "Ön değerlendirmelere göre, birçok çocuk binaların çökmesi sonucu hayatını kaybetti." şeklinde bilgi verdi.

2.500'den fazla can kaybı

    ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) verilerine göre, Herat'ta 7 Ekim'de peş peşe meydana gelen depremler büyük yıkıma yol açtı. İlk deprem 6,3 büyüklüğünde gerçekleşirken, ardından 5,5, 6,3 ve 5,9 büyüklüğünde sarsıntılar yaşandı. Aynı bölgede bugün de 6,3 ve 5 büyüklüğünde iki deprem daha kaydedildi.

    Taliban geçici yönetimi, depremler sonucu yaklaşık 2.500 kişinin hayatını kaybettiğini ve binlerce kişinin yaralandığını duyurdu. Bölgede sarsıntılar devam ediyor.

    http://www.ankaramasasi.com/haber/2104679/afganistanda-depremde-olenlerin-yuzde-90i-cocuk-ve-kadin
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.