Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in Gazze'deki hastanelerin boşaltılmasına yönelik baskısını şiddetle kınadı

İsrail'in Gazze'deki hastanelerin boşaltılmasına yönelik baskısını şiddetle kınayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bunu hasta ve yaralılar için "ölüm cezası" olarak niteledi.
Ersin Küçükbarak
|
15 Ekim 2023, Pazar - 08:07
Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in Gazze'deki hastanelerin boşaltılmasına yönelik baskısını şiddetle kınadı


İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin tahliyesine yönelik talimat vermesi üzerine DSÖ’den  yazılı açıklama geldi.

Açıklamada, DSÖ ısrarla Gazze'nin kuzeyinde 2 binden fazla hastayı tedavi eden 22 hastanenin boşaltılmasına yönelik talimat veren İsrail’i şiddetle kınadı.

Hastaların ve sağlık çalışanlarının zorla tahliyesinin, yaşanan insani ve sağlık halk felaketini daha da kötüleştireceği belirtilerek, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelere tahliye talimatlarının hasta ve yaralılar için “ölüm cezası” anlamı taşıdığının altı çizildi.

Açıklamada, hastaların tahliye edilirken hayati tıbbi müdahalelerden mahrum kalması sonucu durumlarının daha kötüleşebileceği veya ölümle karşı karşıya kalabileceklerine işaret edildi.

Gazze'nin kuzeyindeki hastanelere yaralı akınının devam ettiği ve yetersizlik sebebiyle bazı hastaların sokakta tedavi edilmek zorunda kalındığı bilgisi verilen açıklamada, “Gazze'nin kuzeyindeki 2 binden fazla hastayı, Gazze'nin güneyine taşınmaya zorlamak ölüm cezasıyla eşdeğer olabilir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, hastane yöneticileri ve sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu zor şartlar da sıralandı.

Buna göre, karşılarında üç kahredici seçenek var.

İsrail'in saldırıları sırasında kritik durumdaki hastaları terk etmek, hastaları tedavi etmek için sahada kalırken kendi hayatlarını riske atmak veya hastaların kapasitesi olmayan tesislere nakledilmeye çalışılırken hayatlarını tehlikeye atmak….

 İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki hastanelere yönelik tahliye talimatlarını derhal geri almasını isteyen DSÖ,  sağlık tesislerinin, sağlık çalışanlarının, hastaların ve sivillerin korunması çağrısında bulundu.

İsrail'in Gazze'deki hastanenin tahliyesi talebi

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), X sosyal medya platformundan yaptıkları paylaşımda, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki el-Avde Hastanesi'nin tahliyesi talebini sabah 06.00'ya ertelediğini belirterek, hastaların tahliyesiyle ilgili durumun karmaşıklığını koruduğunu duyurmuştu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "İsrail'den bu kararı geri almasını rica ediyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2105062/dunya-saglik-orgutu-israilin-gazzedeki-hastanelerin-bosaltilmasina-yonelik-baskisini-siddetle-kinadi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.