Çin: Filistin’e tarihsel haksızlığa derhal son verilmeli

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, "(Filistin'e) tarihsel haksızlığa derhal son verilmeli" dedi. Vang Yi, “İsrail-Filistin çatışmasının bugünkü duruma gelmesinin temel sebebi, Filistin halkının devlet kurma hakkının uzun zamandır askıya alınması” ifadelerini kullandı.
Mevlüt Peker
|
15 Ekim 2023, Pazar - 21:18
Çin: Filistin’e tarihsel haksızlığa derhal son verilmeli

Çin'in Dışişleri Bakanı Vang Yi, "Filistinlilerin yaşam ve topraklarına dönme haklarına göz yumuluyor. Bu tarihi adaletsizliğe hemen müdahale edilmeli." şeklinde konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Bakan Vang'ın İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu.

Bu görüşmede Vang, Filistinlilerin devlet oluşturma hakkının sürekli olarak engellendiğini belirtti ve "Filistinlilerin temel haklarına duyarsız kalınması, bu tarihsel adaletsizliği sonlandırmamız gerektiğini gösteriyor." dedi.

Vang, İsrail'in "kendi savunma hakkı" argümanını uluslararası normlara ve insani hukuka uygun bir şekilde kullanması gerektiğini vurgulayarak, "Şiddeti şiddetle karşılık vermek, sadece daha büyük yıkımlara ve daha derin krizlere neden olur." dedi.

İsrail-Filistin arasındaki gerilimin azaltılması, Gazze'de büyük bir insani krizin önlenmesi ve Orta Doğu'da barışın korunması gerektiğini belirten Vang, Çin'in İslam ülkelerinin Filistin meselesinde birlikte hareket etmesini desteklediğini ifade etti. Vang, "Uluslararası topluluğun, sivilleri hedef alan eylemlere karşı durması ve BM'nin, özellikle de Güvenlik Konseyi'nin, sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor." dedi.

Vang, Çin'in barış ve adaletin yanında olduğunu ve Filistinlilerin haklarını savunmaya devam edeceğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da, Gazze'deki sivil halka yönelik saldırıların durdurulması ve insani krizin ele alınması gerektiğini vurguladı. Abdullahiyan, Orta Doğu'da artan gerilime dikkat çekerek, İran'ın bu meseleyi siyasi yollarla çözme umudunda olduğunu ve bu konuda Çin ile işbirliğini artırmaya hazır olduğunu ifade etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2105154/cin-filistine-tarihsel-haksizliga-derhal-son-verilmeli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.