Guterres: Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" ifadelerini kullandı.
Mevlüt Peker
|
16 Ekim 2023, Pazartesi - 00:04
Guterres: Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Orta Doğu'da kritik bir dönemeçteyiz" ifadesini kullanarak, İsrail'den Gazze'ye insani yardımın ulaştırılmasını ve Hamas'tan da alıkonulanların serbest bırakılmasını talep etti.

Guterres, İsrail ile Filistin arasındaki son olaylara dair yazılı bir beyanatta bulundu.

"Orta Doğu'da kritik bir dönemeçteyiz" şeklindeki değerlendirmesiyle başlayan Guterres, iki temel talebinin olduğunu ifade etti.

Hamas'tan alıkonulanları şartsız serbest bırakmasını isteyen Guterres, "İsrail'in Gazze'deki masum sivillere insani yardımın ulaşmasını engelsiz kılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Guterres, Gazze'deki temel yaşamsal ihtiyaçların kritik seviyede azaldığına dikkat çekti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'daki depolarında yardım malzemeleri olduğunu, bu malzemelerin kısa süre içerisinde taşınabileceğini belirtti.

Guterres, bu iki talebinin kritik öneme sahip olduğunu ve her iki konunun da pazarlık yapılmaksızın hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

İsrail-Filistin çatışması

7 Ekim'de İzzeddin el-Kassam Tugayları, Hamas'ın askeri birimi, İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli geniş çaplı bir operasyon başlattı.

Gazze'den İsrail'e doğru binlerce roket fırlatıldı. Filistinli militan gruplar, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez geçiş noktasını hızla ele geçirdi.

Bu gruplar, ele geçirdikleri bu noktadan İsrail'in iç bölgelerine sızdı. Karşılığında İsrail ordusu, Gazze'ye çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

Bu saldırılar sonucunda 1300 İsrailli hayatını kaybederken, 3436'sı yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırıları sonucunda Gazze'de 724 çocuk, 458 kadın olmak üzere toplamda 3670 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 9600 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in işgalindeki Batı Şeria'da da İsrail askerleri ve Yahudi yerleşimcilerin düzenlediği saldırılarda 56 Filistinli hayatını kaybetti, 619 kişi yaralandı.

Bu saldırılar sırasında Gazze'de 9, Lübnan'da ise bir gazeteci hayatını kaybetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2105163/guterres-orta-doguda-ucurumun-esigindeyiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.