Gazze'deki hastaneye atılan bombada belirtiler MK-84'ü işaret ediyor

İsrail’in, 471 kişinin yaşamını yitirdiği Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi saldırısında kullandığı ABD yapımı bombanın MK-84 güdümlü bomba olma ihtimalinin çok yüksek olduğu değerlendiriliyor.
Mevlüt Peker
|
18 Ekim 2023, Çarşamba - 17:58
Gazze'deki hastaneye atılan bombada belirtiler MK-84'ü işaret ediyor

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine gerçekleştirilen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırı, uluslararası arenada büyük yankı uyandırdı. Bu trajik olayın ardından, saldırıda kullanılan mühimmatın türüne dair uzmanlar arasında tartışmalar başladı.

Troy Teknoloji Savunma Müdürü Sait Ersoy Bereketlioğlu, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, saldırıda kullanılan mühimmatın JDAM donanımlı 2000 libre MK-84 bombasına benzediğini ifade etti.

Bereketlioğlu, "Bu bombalar, hassas güdümlü mühimmat haline dönüştürülebiliyor. Yaklaşık 430 kilogram patlayıcı madde taşıyan bu mühimmat, doğru kullanıldığında son derece yıkıcı olabiliyor." dedi.

Bereketlioğlu, bu mühimmatın farklı patlayıcı türleriyle doldurularak etkinliğinin artırılabileceğini belirtti. Özellikle HMX içeren bir MK-84 bombasının bir binayı kolayca yıkabileceğini vurguladı.

Bereketlioğlu, "İsrail ordusunun envanterinde yer alan diğer bir olasılığın da MK-84 temelli BLU-109 sığınak delici bomba olabileceğini" ekledi.

Bir başka uzmandan aynı tespitler

Savunma teknolojileri uzmanı Dr. Arif Emre Örün ise, İsrail'in Gazze saldırılarında geniş çaplı yıkım amacıyla MK serisi bombaları tercih ettiğini belirtti. Örün, "İsrail, bu saldırılarda nokta atışı operasyonundan ziyade geniş alanları hedef alarak topyekün yıkma ve yok etme amacı güdüyor." dedi. Örün, ayrıca İsrail'in fosfor bombaları da kullandığına dair belirtiler olduğunu belirtti. "Özellikle eski nesil bomba ve mühimmatların da kullanılmış olabileceğini" ekledi.

Örün, saldırının gece gerçekleştirilmesinin, mühimmatın tipini belirlemeyi zorlaştırdığını belirtti. Ancak teknik verilere dayanarak, saldırıda MK-84 güdümlü bombasının kullanıldığını söyledi. Örün, bu bombanın TNT'den daha güçlü bir enerjiye sahip olduğunu ve geniş bir alanda ölümcül etki oluşturabileceğini vurguladı. Özellikle, patlama bina içinde gerçekleşse bile basınç etkisinin oldukça yıkıcı olacağını belirtti.

Örün, "İsrail tarafında saldırıyı Hamas'ın gerçekleştirdiğine dair dezenformasyon gayreti var. Ancak patlamanın şiddetine dair teknik analiz yapıldığında Hamas’ın elinde bulunan teknolojiyle gerçekleştirilemeyeceği ortada." dedi. Hamas'ın geliştirdiği roketlerin yerden atım olmasından ötürü, büyük kısmının katı yakıtlı roket motorundan oluştuğunu belirtti.

Katliamın karanlıkta gerçekleştirilmesi ve patlama anına ait videonun bomba düştükten sonra kaydedilmiş olmasının, mühimmat modeline ilişkin kesin bilgi verilememesine sebep olduğunu vurgulayan Örün, "Genel savaş taktikleri ve teknik veriler göz önünde bulundurularak saldırıda MK-84 güdümlü bombasının kullanıldığını söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak, Örün, kullanılan bombanın teknik özelliklerine de değindi. "MK-84 tipi mühimmatlarda patlayıcı olarak PBXN-109 veya tritonal kullanılmaktadır. Tritonalın öz kütlesi TNT'ye oranla yüzde 15-20 civarında daha fazla enerjiye sahiptir. Kullanılan güdüm ekipmanlarını da dahil ettiğimizde, mühimmatın toplam ağırlığı 1 tona yaklaşmaktadır." şeklinde bilgi verdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2105597/gazzedeki-hastaneye-atilan-bombada-belirtiler-mk-84u-isaret-ediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.