BMGK’da oylanan tasarıyı sadece ABD veto etti

ABD, BMGK’da (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) “Gazze'ye insani yardım sağlanması için çatışmalara ara verme” çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.
Mevlüt Peker
|
18 Ekim 2023, Çarşamba - 19:58
BMGK’da oylanan tasarıyı sadece ABD veto etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'ye insani yardımın ulaştırılması amacıyla çatışmalara geçici bir dur denilmesi talebiyle sunulan karar tasarısı, ABD'nin vetosuyla reddedildi.

Brezilya'nın İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarla ilgili olarak BMGK'ye sunduğu karar tasarısı, üyeler arasında oylamaya sunuldu. Oylama sonucunda 12 üye "evet", 2 üye "çekimser" ve ABD "hayır" oyu kullandı. Daimi üyelerden Rusya ve İngiltere ise çekimser kaldı.

Tasarıda, Birleşmiş Milletler ve diğer insani yardım kuruluşlarının Gazze'ye erişimini kolaylaştırmak adına çatışmalara geçici bir dur denilmesi talep ediliyordu. Ayrıca, Hamas'ın gerçekleştirdiği saldırılar kınanırken, sivillere yönelik şiddet eylemleri de tasarıda yer aldı.

ABD’nin tasarıyı veto etme bahanesi

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, ABD'nin vetosunu, tasarıda İsrail'in meşru müdafaa hakkının göz ardı edilmesiyle gerekçelendirdi. Thomas-Greenfield, ABD'nin bölgede aktif bir rol oynadığını ve diplomasiye şans tanınması gerektiğini belirtti.

"ABD'nin iki yüzlülüğüne bir kez daha şahit olduk"

Rusya Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise, BMGK'de sunulan tasarının veto edilmesiyle ilgili olarak ABD'nin ikiyüzlü bir tutum sergilediğini ifade etti. Nebenzia, sivillere yönelik saldırıları kınamayan ülkelerin, Orta Doğu'da barışı istemediğini belirtti.

BMGK en son İsrail-Filistin için 2016'da karar onaylamıştı

BMGK'nin İsrail-Filistin meselesiyle ilgili olarak son onayladığı karar tasarısı 2016 yılına dayanıyor. Bu tasarı, ABD'nin çekimser kaldığı bir oylamayla 14 "evet" oyu alarak kabul edilmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2105602/bmgkda-oylanan-tasariyi-sadece-abd-veto-etti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.