Uluslararası Ceza Mahkemesine Filistin eleştirisi...

Uzmanlar, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), can kaybının her an artmaya devam ettiği İsrail-Filistin çatışmasına yönelik tutumunda, Ukrayna'ya verilen tepkiyle karşılaştırıldığında "eşitsizlik" görüldüğünü söyledi.
Ankara Masası
|
25 Ekim 2023, Çarşamba - 08:35
Uluslararası Ceza Mahkemesine Filistin eleştirisi...

Avustralya'daki Sydney Üniversitesinde çalışan ve kısa süre önce Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörü olarak atanan Ben Saul, bir İngiliz firmasında avukatlık yapan Khalil Dewan ve avukat Ahmet Necip Arslan, İsrail-Filistin çatışmalarında UCM'nin tutumuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Saul, "UCM, geçen yıldan bu yana Ukrayna'daki savaş suçları iddialarına hızla yanıt verirken, soruşturmaya başladığı 2015 yılından bu yana Filistin'deki suçları ele almakta çok yavaş davranıyor gibi görünüyor." ifadelerini kullanarak, UCM'nin "tarafsız" olduğunu kanıtlaması için aynı aceleyi ve seferberliği göstermesi gerektiğini söyledi.

Hem Hamas hem de İsrail güçleri tarafından ihlallerin yapıldığını belirten Saul, "(İsrail'e karşı) Gazze'nin tamamen kuşatılması uluslararası hukukun ihlalidir ve bir savaş suçu olan açlıktan öldürmeyi teşkil edebilir." dedi.

Saul, "İsrail, gıda ve ilaç da dahil olmak üzere yardıma izin vermek ve bunu kolaylaştırmakla yükümlüdür. İsrail'in gerçekleştireceği saldırılar konusunda sivillere yaptığı uyarılar etkili olmalıdır ve kuşatma altındaki kuzey Gazze'de 1 milyondan fazla insanın tahliye edilmesi emri yeterli değildir." yorumunu yaptı.

UCM'nin İsrail'le ilgili geçmiş davalarında bulunan avukat Khalil Dewan, birçok hukuk firmasının kanıt topladığını belirterek, "İsrail'in karadan gerçekleşecek eylemleri dikkatle incelenecek ve UCM'ye sunulacaktır." ifadesini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2106591/uluslararasi-ceza-mahkemesine-filistin-elestirisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.