Halil İbrahim Yılmaz: Daha çok üretelim derken, dünyayı tükettik

Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Nijerya'daki ''1. Nijer Yeşil Ekonomi Zirvesi''nin ''Sürdürülebilir Tarım'' oturumuna konuşmacı olarak katıldı. Halil İbrahim Yılmaz, Ankara'nın değerleri üzerinden çevreyi, tarımı ve suyu koruma mesajı verdi.
Ankara Masası
|
27 Ekim 2023, Cuma - 08:29
Halil İbrahim Yılmaz: Daha çok üretelim derken, dünyayı tükettik

Zirve’nin “Sürdürülebilir Tarım” başlıklı oturumunda konuşan  Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı aynı zamanda Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz; T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Dünya Bankası desteğiyle hayata geçirdiği Türkiye İklim Dostu ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi’ne (TUCSAP) değinerek, Proje’nin sürdürülebilir ve rekabetçi tarımsal büyüme için kapasiteyi güçlendirmeyi ve Türkiye'nin hedeflenen bölgelerinde iklim dostu tarımın kullanımını teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. Yılmaz, “Ankara Ticaret Odası olarak, Nijerya’daki tüm kurumları, Tarım ve Orman Bakanlığımızın iklim krizine uyum konusunda şimdiye kadar edinmiş olduğu deneyim ve uzmanlıktan faydalanmaya davet ediyoruz.” dedi.

Bugünümüz de risk altında

1960’lı yıllarda 1.4 trilyon dolar düzeyinde olan küresel gayrisafi yurt içi hasılanın günümüzde 100 trilyon dolar seviyesine ulaştığını kaydeden Yılmaz, “Gelecek nesillere, yarınlara daha yaşanabilir bir dünya bırakmaktan söz ederken, geldiğimiz noktada bugünümüz de risk altında. Güç ve başarı ölçütü olarak daha çok kazanmayı, daha çok kazanmak için ne pahasına olursa olsun daha çok üretmeyi, daha çok üretmek için daha çok kaynak tüketmeyi tercih ettiğimiz 20’nci yüzyıl boyunca inanılmaz derecede üretkendik. Ancak bu kazancın bir de kaybı oldu, bu büyük başarıya ulaşırken yaptığımız hatalar sebebiyle iklim krizine yol açtık. Daha çok üretelim derken, dünyayı tükettik” dedi.

Ankara'nın değerleri üzerinden örnek gösterdi

Yılmaz, konuşmasında Yunus Emre ve Mevlana Celaleddin Rumi’nin sözlerine yer vererek, Türk kültürünün doğaya, insana, hayata ve tüm canlılara karşı saygılı yaklaşımını aktardı.

Küresel tarım eylem planı

Teknolojiye erişim konusunda ülkelerin coğrafi konumları ve iklim koşulları kadar, politik ve ekonomik konjonktürlerin de belirleyici olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bazı ülkelerde iklim krizinin etkileri daha yıkıcı olabilirken, bazı yerlerde de çiftçiler çağdaş teknolojik altyapıya erişim konusunda gerekli maddi destekleri alamayabiliyor. Ortak yaşam alanı olan dünyamızın kaderiyle yakından ilgili olan bu tür teknolojik altyapıların dünyanın dört bir yanında kurulabilmesi için; gerekli fonları dünyanın her bir köşesindeki çiftçiye ulaştıracak uluslar üstü anlaşma ve girişimlere ihtiyaç duyuluyor. Bu bağlamda küresel bir tarım eylem planı, buna uygun mevzuat ve ortak bir fon oluşturulması akla gelen ilk tedbir olarak görünüyor” dedi.

Bir dakika bile zaman kaybedilmemeli

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile eş zamanlı olarak yürütülmek üzere tasarlanan, üretim ve istihdamı teşvik ederek belli sektörlerde dönüşümü sağlayacak olan “Nijer Eyaleti için Yeşil Gelecek ve Yeşil Üretim” programının Nijer için diğer ülkelerle işbirliği ve kalkınma fırsatlarını da beraberinde getirdiğini kaydeden Yılmaz, işbirliği önerisinde de bulundu.


http://www.ankaramasasi.com/haber/2107027/halil-ibrahim-yilmaz-daha-cok-uretelim-derken-dunyayi-tukettik
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.