BBC: İsrail göç edilmesini istediği yerleri vurdu

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un, İsrail ziyaretinde İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’a şikayet ettiği BBC, İsrail'in Gazze'de sivil halkın göç etmesini istediği güney bölgesini vurduğunu doğruladı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
02 Kasım 2023 00:06
GÜNCELLEME
02 Kasım 2023 00:13
BBC: İsrail göç edilmesini istediği yerleri vurdu
MP
Mevlüt Peker Editör

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 19 Ekim’de İsrail’i ziyaret eden İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’a “Yayın politikasını değiştirerek, Hamas'ı ‘"terör örgütü"’ olarak tanımlamasını” istediği İngiliz yayın kuruluşu BBC, İsrail'in, Gazze'de sivillerin göç etmelerini istediği güney bölgesindeki yerleri vurduğunu doğruladı.

BBC'nin "BBC Doğrulama" ekibi, Gazze'de yaşanan sivil kayıpların boyutunu daha iyi anlamak adına İsrail'in dört ayrı saldırısını mercek altına aldı. İncelenen saldırılar ve tahliye uyarıları arasında, Gazze halkının güney bölgelerine yönlendirilmeleri tavsiyesi de yer aldı. Ekip, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinden tahliye çağrısı yapmasının ardından yüz binlerce insanın güneye göç ettiğini, fakat bu bölgede de bombardımanın devam ettiğini tespit etti. Bu durum, BM ve diğer yardım kuruluşlarının "Gazze'de güvenli bir yer olmadığı" yönünde uyarı yapmalarına sebep oldu.

İsrail'in yoğun saldırıları: Rimal ve Han Yunus'ta 200 hedef

    İsrail ordusu, 10 Ekim'de gece boyunca Rimal ve Han Yunus'taki 200'den fazla hedefi vurduğunu duyurdu. BBC'nin incelemesi, Han Yunus merkezindeki bir saldırının yarattığı hasarı ve yıkımı gözler önüne serdi. Yayınlanan görüntülerde, şehir merkezindeki enkaz ve yıkılan yapılar dikkat çekti. BBC ekibi, Han Yunus'taki caminin minaresi gibi belirgin noktaları referans alarak saldırının yerini doğruladı.

    Refah Meydanı'na yapılan saldırı doğrulandı

      BBC'nin doğrulama çalışmaları, 11 Ekim'de Refah şehir merkezindeki bir meydanın vurulduğunu ortaya koydu. Sosyal medyada dolaşıma giren ve meydandaki yıkımı gösteren görüntüler incelendi ve saldırı öncesi meydanın görüntüleriyle karşılaştırılarak, hasar gören yapıların aynı yerde olduğu tespit edildi. İsrail ordusu, saldırıdan üç gün önce Refah sakinlerine sığınaklara gitmeleri yönünde bir uyarı yapmıştı.

      Han Yunus'taki ana caddeye saldırı

        BBC ekibi, 19 Ekim'de Han Yunus'taki bir ana caddeye yapılan saldırıyı da doğruladı. Yıkılan binaların videoları incelenerek, olay yerinin aynı olduğu belirlendi. İsrail ordusu, 16 Ekim'de Gazze sakinlerine Han Yunus'un güneyine taşınmaları konusunda uyarıda bulunmuştu.

        BBC, Gazze'nin merkezindeki dört mülteci kampından ikisine yapılan saldırıları da teyit etti.

        İsrail'den açıklama: "Terörist hedeflere saldırılar devam edecek"

          İsrail ordusuna, incelenen saldırıların doğruluğu ve uyarı yapılıp yapılmadığına dair sorular yöneltildi. İsrail ordusu, belirli yerler hakkında detay veremeyeceğini belirtti ve Gazze'deki sivillere güvenlikleri için güneye gitmeleri çağrısında bulunduğunu, terörist hedeflere saldırıların devam edeceğini ifade etti. Açıklamada, uluslararası hukuk çerçevesinde, sivil halkın zarar görmemesi için önceden uyarı yapılmasını da kapsayan ihtiyati tedbirler alındığı vurgulandı.

          Yorumlar (0 yorum)
          Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
          Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.