Uluslararası Af Örgütü’nden “Gazze” uyarısı!

Uluslararası Af Örgütü’nden “Gazze'de çatışmalar durmazsa insani felaket daha da kötüleşecek” uyarısı geldi.
Mevlüt Peker
|
04 Kasım 2023, Cumartesi - 00:31
Uluslararası Af Örgütü’nden “Gazze” uyarısı!

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukanın 16. yılında, devam eden çatışmaların bölgedeki insani krizi daha da derinleştirebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Merkezi İngiltere'de bulunan insan hakları kuruluşunun yaptığı açıklamada, çatışmaların yol açtığı sivil can kayıplarının endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. Açıklamada, "Sayısız insanın hayatı darmadağın oldu, birçok aile parçalandı ve derin yaralar aldı." ifadelerine yer verildi.

"Her gün daha fazla masum hayatını kaybediyor ve Gazze'deki dram katlanarak büyüyor" şeklindeki ifadelerle durumun vahameti vurgulanan açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'de Hamas'ın saldırılarına karşılık olarak başlattığı hava harekâtlarında sivil ölümlerin artışına işaret edildi.

Özellikle çocukların can kayıplarındaki yüksek oranına dikkat çeken kuruluş, hala enkaz altında kalan insanların olduğunu belirtti.

Ayrıca, Gazze'de alıkonulan en az 200 kişinin de hayatının tehlikede olduğuna işaret edilerek, "İsrail'in Gazze'ye uyguladığı sıkı abluka nedeniyle su, gıda ve yakıt gibi temel ihtiyaç maddelerinin girişi engelleniyor ve 2 milyonu aşkın insan hayatta kalma mücadelesi veriyor." denildi.

Açıklamada, "Eğer çatışmalar derhal son bulmazsa, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ve uluslararası hukuka aykırı olan abluka daha büyük bir insani felakete yol açacak." ifadelerine yer verildi ve tüm tarafların savaş suçları işlemeye ve uluslararası insancıl hukuku ihlal etmeye devam ettiği vurgulandı.

Ateşkesin sağlanmasının, sadece hukuka aykırı saldırıları durdurmakla kalmayıp, aynı zamanda yardım kuruluşlarının bölgede etkin bir şekilde çalışmasını ve hastanelerin ihtiyaçlarının karşılanmasını mümkün kılacağına işaret edildi.

Açıklamada, ayrıca ateşkesin esirlerin serbest bırakılması için müzakere ortamı yaratacağı ve işlenen savaş suçlarının bağımsız uluslararası araştırmacılar tarafından soruşturulmasına olanak tanıyacağı belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü, Gazze'deki kanın durdurulması ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması için herkesi ateşkes çağrısına destek vermeye ve ilgili imza kampanyasına katılmaya çağırdı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2108372/uluslararasi-af-orgutunden-gazze-uyarisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.