Hamas: İsrail’in BM okulunu vurması BM’yi küçümsemedir

Filistin’in en büyük siyasi partisi Hamas, işgalci İsrail'in Gazze'de Birleşmiş Milletler’e ait okula saldırısının BM'yi küçümseme olduğunu bildirdi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
20 Kasım 2023 18:17
GÜNCELLEME
20 Kasım 2023 18:21
Hamas: İsrail’in BM okulunu vurması BM’yi küçümsemedir
MP
Mevlüt Peker Editör

Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Bureyc Mülteci Kampı'nda BM'ye ait bir okulu bombalamasını şiddetle kınadı. Hamas'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun, yerinden edilmiş çocuklar ve kadınlar için sığınak olan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait okula yönelik saldırısı, "iğrenç bir suç ve BM'ye yönelik bir küçümseme" olarak nitelendirildi.

Hamas, uluslararası toplumu, uluslararası hukuk altında koruma altında olan okullarda sivillerin hedef alınmasını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. Açıklamada, bugün gerçekleşen bombalı saldırı sonucu 10'dan fazla insanın hayatını kaybettiği belirtildi.

İsrail’in Gazze saldırılarında 45. gün son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 Cumartesi günü işgalci İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" ismini verdiği geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Abluka altındaki Gazze'den İsrail hedeflerine doğru yüzlerce roket atıldı. Filistinli İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Geçiş Noktası'na ani baskın yaparak kontrolü ele geçirdi. İzzeddin e-Kassam Tugayları, kontrolü sağladıktan sonra İsrail'in iç bölgelerine sızdı.

İsrail ordusu ise İzzeddin el-Kassam Tugaylarının geniş çaplı saldırısına karşılık Gazze'ye yüzlerce hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başladı, hava saldırının dozunu daha da artırdı. İsrail, Gazze’ye 30 bin tondan fazla bomba attı.

İSRAİL: İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Gazze'den gerçekleştirdiği saldırılar ve Lübnan tarafında Hizbullah’ın saldırıları sonucunda 383'ü asker olmak üzere 1200 İsrailli yaşamını yitirdi, 5132 İsrailli ise yaralandı. İsrail, Kassam Tugayları tarafından esir alınan İsrailli sayısının ise 239 olarak belirlendiğini, 31 Ekim’de başlayan Gazze kara operasyonu sırasında ise 63 askerin öldüğünü duyurdu.

GAZZE: Filistin Sağlık Bakanlığı ise, İsrail ordusunun hava saldırıları sebebiyle Gazze'de 5000’i bebek ve çocuk, 3300’ü kadın olmak üzere 13.000 kişinin hayatını kaybettiğini, 30.000’den fazla kişinin ise yaralandığını duyurdu. Ölenlerden 5500 kişinin aynı aileden olduğu, bu ailelerin sayısının ise 772 olduğu bildirildi. Enkaz altında 1800'ü bebek ve çocuk, 6000’den fazla kişinin olduğuna dair ihbar alındı. Çok sayıda ailenin topluca ölümü sebebiyle ihbarı yapılamayan yüzlerce insanın olduğu düşünülüyor.

BATI ŞERİA: İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da, bir taraftan İsrail askerleri diğer taraftan Yahudi yerleşimcilerin saldırıları sonucu 214 Filistinli yaşamını yitirdi, 2000’den fazla Filistinli de yaralandı.

GAZETECİ: İsrail saldırılarında Gazze’de 60 gazeteci hayatını kaybetti. Filistinli gazetecilerden 3’ünün kadın olduğu kaydedilmişti.

SAĞLIK KURULUŞLARI: İsrail'in işgali altındaki bulunan Filistin topraklarında 7 Ekim’den bu tarafa sağlık hizmetlerine 229 saldırı düzenlendi, 135 sağlık kurumu doğrudan hedef alındı. İsrail saldırılarında 201 sağlık çalışanı, 22 sivil savunma (arama-kurtarma) personeli, 249 din görevlisi öldü; Gazze’de bulunan 36 hastaneden 25’i, 52 sağlık ocağı ve 55 ambulans hizmet dışı kaldı.

BM GÖREVLİSİ: BM, Gazze'de 7 Ekim'den bu tarafa yaşamını yitiren Birleşmiş Milletler çalışanları sayısının 104 olduğunu duyurdu. Ayrıca İsrail, BM’ye ait 50 binayı ve 11 fırını vurdu. 725 bin kişi 149 UNRWA tesisinde barınıyor.

LÜBNAN: Lübnan'ın güney sınırında, 8 Ekim'den bu tarafa Hizbullah ile İsrail ordusu arasında süren çatışmalarda ise 1’i gazeteci 8 sivil, 76 Hizbullah mensubu, 6 Filistin İslami Cihad Hareketi mensubu, 3 Hamas mensubu, 2 mensubu Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensubu hayatını kaybetti. Lübnan'dan yapılan saldırılarda ise 6 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

HASTANE SALDIRISI: 17 Ekim’de İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine ABD yapımı MK-84 ile düzenlediği saldırıda 471 kişinin cesedine ulaşıldı. Yaralı sayısı ise 28'i ağır 342 olarak açıklandı. Hastane saldırısından kolaylıkla kurtulduğu gören İsrail, 28 Ekim akşamı Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin olduğu en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi’ni de hedef gösterdi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 24 Ekim’de yaptığı açıklamada yakıt, elektrik, su, ilaç ve tıbbi malzeme tükendiği için hastanelerde sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü duyurdu. 10.000’den fazla kanser hastası ise ölümü beklemeye başladı.

KİLİSE SALDIRISI: İsrail'in 19 Ekim’de Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ne saldırısında ise 20 kişi öldü.

OKUL, CAMİ, KAMU BİNASI VE KONUT HEDEFLERİ: İsrail 255 okulu bombaladı, 63 okul tamamen yıkıldı. Saldırılarda zarar gören 223.000 konuttan 42.000’i tamamen yıkıldı. Gazze'deki saha ekipleri, 95 kamu binası ile birlikte onlarca hizmet tesisinin İsrail saldırılarının hedefi olduğunu, 76 cami ve 3 kilisenin de tamamen yok olduğunu, 165 caminin de ağır hasar aldığını belirledi. Saldırılarda 53 din görevlisi de hayatını kaybetti.

YERİNDEN EDİLENLER: 360 kilometrekare alana sahip Gazze’de yerlerinden edilerek hastanelere ve barınma merkezlerine sığınmak zorunda bırakılan Filistinli sayısı 1 milyon 600 bini geçti. Bu, 2 milyonluk nüfusa sahip Gazze’nin yüzde 80’ine tekabül ediyor.

Üstelik İsrail, "güvenli" diyerek Gazze Şeridi'nin güneyine gitmeye zorladığı Filistinlilerden 1021’ini öldürdü.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.