Masai Ujiri kimdir?

İngiltere doğumlu Nijeryalı-Kanadalı profesyonel basketbol yöneticisi ve Ulusal Basketbol Birliği'nde ( NBA) Toronto Raptors'ın başkanı olan eski bir oyuncu Masai Ujiri kimdir?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
06 Aralık 2023 12:06
GÜNCELLEME
06 Aralık 2023 17:00
Masai Ujiri kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

Toronto Raptors'ın NBA'deki başkanı ve eski bir oyuncu olan Masai Michael Ujiri OC, 7 Temmuz 1970 tarihinde İngiltere'de doğdu. Avrupa'da mütevazı bir oyunculuk kariyerinin ardından, 2002 yılında scout olarak göreve başladı ve önce Orlando Magic, ardından Denver Nuggets için çalıştı. 2008'de Toronto Raptors'a katıldı. 2010'da Denver Nuggets'a geri döndü ve genel menajer ve basketbol operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı oldu.

Takımı playoff'lara taşıyarak, 2013'te NBA Yılın Yöneticisi seçildi. Daha sonraki sezonda, Ujiri Toronto Raptors'a genel menajer olarak döndü. 2016 yazında, Masai Ujiri genel menajer unvanını Jeff Weltman'a devretti ve kendisi Toronto Raptors'ın basketbol operasyonları başkanı olarak göreve devam etti. 2019'da takımın ilk NBA şampiyonluğunu kazanmasına önemli katkılarda bulundu.

Erken Yaşam: Masai Ujiri, İngiltere'nin Bournemouth şehrinde Nijerya ve Kenya kökenli ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi, yabancı öğrenciler olarak İngiltere'deydi. İki yaşında iken ailesiyle birlikte Nijerya'ya dönen Ujiri, Zaria, Nijerya'da büyüdü. Babası, bir hastane yöneticisi ve hemşirelik eğitimcisiydi; Isoko kökenli bir Delta eyaletinden geliyordu. Annesi ise doktordu ve Machakos County, Kenya'dandı.

Ujiri, gençliğinde futbol oynuyordu, ancak 13 yaşında kuzey Nijerya'daki açık hava basketbol sahalarında arkadaşlarıyla oynamaya başlayarak basketbola ilgi duymaya başladı. Bu ilgi, Amerikan spor dergileri ve NBA maçlarının VHS kasetleri sayesinde beslendi. Kendisine ilham kaynağı olan isimlerden biri de Nijeryalı eski NBA yıldızı Hakeem Olajuwon'du.

Liseye geçiş yaptığında, ebeveynleri onun kolej basketbolu oynama hayalini gerçekleştirmesine izin verdi. Ujiri, Nijerya'yı terk ederek Seattle, WA'deki Nathan Hale Lisesi için oynamaya gitti ve bir Nijeryalı aileyle kaldı. Bir süre sonra, Ujiri, Kuzey Dakota'daki Bismarck State College'da iki yıl boyunca basketbol oynadı. Community college'dan sonra Montana State University Billings'e transfer oldu, ancak bir dönem sonra oradan ayrıldı ve İngiltere'ye dönerek profesyonel bir kariyere başladı.

Oyunculuk Kariyeri: Ujiri'nin profesyonel oyunculuk kariyeri tamamen Avrupa'da geçti. Üniversiteye gitmeden önce, Ujiri İngiltere'nin dördüncü seviyesi olan National Basketball League Division 3'te Solent Stars ile bir sezon oynadı. Ujiri ve takımı, o sezonu 20-2'lik bir rekorla şampiyon olarak tamamladı. Üniversite kariyerinin ardından Ujiri, bir sezon boyunca İngiltere'nin Derby Rams takımında oynadı. Daha sonra Solent Stars'a geri döndü ve kısa bir süre Belçika takımı Tournai-Estaimpuis ile kısa bir süreliğine oynadıktan sonra Hemel Royals ile sadece bir maça çıktı. Ujiri, son olarak Danimarka'da oynadı.

Yöneticilik Kariyeri: 2002'de profesyonel oyunculuk kariyerini sonlandırdıktan sonra, Ujiri Nijerya'da gençlik koçu olarak çalıştı. Boston'daki bir NBA yaz liginde oynanan bir maç sırasında, Ujiri, gelecekte onu kolej koçlarıyla tanıştıracak olan David Thorpe ile tanıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.