NATO, Gazze’deki “çatışmanın” bölgeye yayılmasını istemiyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Gazze'deki çatışmanın Orta Doğu'da daha büyük bölgesel çatışmaya dönmesini istemiyoruz” dedi. Stoltenberg’in “saldırı” yerine “çatışma” ifadesini kullanması, “Gazze’ye yönelik saldırının sonlanması” yerine “bölgesel çatışmaya dönmemesi” ifadesi dikkat çekti.
Mevlüt Peker
|
28 Kasım 2023, Salı - 21:04
NATO, Gazze’deki “çatışmanın” bölgeye yayılmasını istemiyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Gazze'deki çatışmanın bölgesel bir çatışmaya dönüşmemesi yönünde bir açıklama yaptı. Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında gazetecilere konuşan Stoltenberg, Gazze'deki durumun toplantıda ele alındığını ve müttefiklerin Hamas ile İsrail arasındaki "insani ara"nın uzatılmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Stoltenberg'in İsrail-Filistin meselesine ilişkin görüşleri

NATO'nun İsrail-Filistin meselesinde aktif bir rolü olmadığını belirten Stoltenberg, bazı müttefiklerin farklı şekillerde müdahil olduğunu söyledi. NATO'dan verilen mesajların, çatışmanın daha büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşmemesi gerektiği yönünde olduğunu vurguladı. Ayrıca, İran'a da istikrarsızlık yaratmamaları ve Hamas ile Hizbullah'a hakim olmaları çağrısında bulundu.

Stoltenberg'in uluslararası hukuka vurgusu

Stoltenberg, NATO'nun eleştirilerinde dostları ve düşmanları arasında ayrım yapılıp yapılmadığına dair soruları yanıtlarken, tüm çatışmalarda uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini ve sivillerin her zaman korunması gerektiğini belirtti. Gazze ve Ukrayna'daki durumların farklı olduğunu ifade ederken, Rusya'nın Ukrayna işgalinin sebepsiz olduğunu ve Ukrayna'nın kendini savunma hakkına sahip olduğunu dile getirdi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısında diğer gündem maddeleri

Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ilk gününde Ukrayna'ya verilen destek, Çin ve Batı Balkanlar gibi konuların ele alındığını açıkladı. Toplantının ikinci gününde ise NATO-Ukrayna Konseyi, dışişleri bakanları düzeyinde ilk toplantısını gerçekleştirecek. Bu toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın da katılacağı belirtildi. Bu toplantı, bölgesel güvenlik ve işbirliği konularında önemli bir adım olarak görülüyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2112016/nato-gazzedeki-catismanin-bolgeye-yayilmasini-istemiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.