Tahir Elçi kimdir?

Kürt asıllı Türk hukukçu ve aktivist olan Tahir Elçi kimdir? Neden, ne zaman öldürüldü?

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
29 Kasım 2023 12:48
GÜNCELLEME
29 Kasım 2023 12:52
Tahir Elçi kimdir?
CS
Canan Salman Editör

Türk hukukçu ve aktivist Tahir Elçi, 1966 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesinde doğdu. Kürt kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Elçi, yaşamı boyunca hukuk ve insan hakları alanındaki etkileyici çalışmalarıyla tanınmıştır. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, 1992 yılından itibaren Diyarbakır'da serbest avukatlık yapmış ve bu süre zarfında ulusal ve uluslararası alanda birçok konferansa konuşmacı olarak katılmıştır.

Elçi, 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosu'nda yönetici olarak görev almış ve aynı zamanda Almanya'da Avrupa Hukuku Akademisi'nde uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi almıştır. Hukuk alanındaki bilgi ve deneyimini paylaşmaktan çekinmeyen Elçi, staj eğitimleri ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku konularında seminerler vermiştir.

2012 yılında Diyarbakır Barosu Başkanı seçilen Tahir Elçi, 2014 yılında yapılan genel kurulda bu görevine yeniden seçilmiştir. Aynı zamanda İnsan Hakları Derneği üyesi olan Elçi, Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Kurucular Kurulu üyeliği gibi önemli görevleri de üstlenmiştir.

Ancak, Tahir Elçi'nin adı özellikle 2015 yılında CNN Türk'te katıldığı bir programda yaptığı "PKK, terör örgütü değildir. Silahlı, siyasal bir harekettir." açıklamasıyla geniş yankı bulmuş ve bu nedenle hakkında "terör örgütü propagandası" iddiasıyla dava açılmıştır.

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde düzenlenen basın açıklaması sırasında çıkan çatışmada hayatını kaybetmiştir. Ölümüyle Türkiye'de ve dünya genelinde geniş yankı bulan Elçi, ölümünün ardından birçok şehirde protesto gösterilerine sebep olmuş ve Forensic Architecture kuruluşunun raporuna göre üç polisten birinin silahından çıkan kurşunla öldürüldüğü belirlenmiştir.

Türkan Elçi ile evli olan Tahir Elçi'nin Nazenin ve Arin adlı iki çocuğu bulunmaktadır. Mezarı, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'nda yer almaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.