Charlie Munger kimdir?

Amerikalı iş adamı, yatırımcı ve hayırsever, yatırımcı Warren Buffett ile tanınan Berkshire Hathaway holdinginin başkan yardımcılığını yapmış olan Charlie Munger kimdir?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
29 Kasım 2023 13:47
GÜNCELLEME
29 Kasım 2023 13:54
Charlie Munger kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

Charles Thomas Munger (1 Ocak 1924 - 28 Kasım 2023), Amerikalı iş adamı, yatırımcı ve hayırsever olarak bilinir. Munger, yatırımcı Warren Buffett ile birlikte ünlü Berkshire Hathaway holdinginin başkan yardımcılığını yapmıştır. Aynı zamanda Wesco Financial Corporation'ın başkanlığını ve Daily Journal Corporation ile Costco Toptan Satış Şirketi'nin yönetim görevlerini üstlenmiştir.

İlk Yılları ve Eğitimi: Omaha, Nebraska'da doğan Munger, gençliğinde Warren Buffett'ın büyükbabasına ait bir bakkalda çalıştı. Babası avukat olan Munger, Michigan Üniversitesi'nde matematik eğitimi aldı. ABD Ordusu Hava Kuvvetleri'nde görev yaptıktan sonra meteoroloji eğitimi almak üzere Caltech'e gönderildi. Munger, Harvard Hukuk Fakültesi'nden doktora derecesi ile mezun oldu.

Yatırım Kariyeri: Munger, avukatlık kariyerine başladıktan sonra yatırımlara yöneldi. Kendi yatırım ortaklığını yönetti ve Dow'un yıllık %5,0 değer kazanma oranına kıyasla 1962-75 döneminde %19,8'lik bileşik yıllık getiri elde etti. Daha sonra Berkshire Hathaway'deki pozisyonuyla yatırım dünyasında büyük bir etki yarattı.

Özel Yaşamı: Munger, iki evlilik yapmış ve çocukları bulunmaktadır. İlk eşi Nancy Huggins Freeman'ın ölümünden sonra ikinci evliliğini Nancy Barry Munger ile gerçekleştirdi. Munger, yaşamının bir döneminde göz hastalığıyla mücadele etti ve sol gözünü kaybetti. Ancak bu duruma rağmen aktif bir şekilde hayatına devam etti.

Ölümü: Charles Thomas Munger, 28 Kasım 2023'te 99 yaşında Santa Barbara, Kaliforniya'da bir hastanede yaşamını yitirdi. Warren Buffett, Munger'ın ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, "Charlie'nin ilhamı, bilgeliği ve katılımı olmasaydı Berkshire Hathaway bugünkü durumuna getirilemezdi." ifadelerini kullandı.d

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.