Benjamin Graham kimdir?

Amerikalı ekonomist, profesör ve yatırımcı olan Benjamin Graham kimdir?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
29 Kasım 2023 14:02
GÜNCELLEME
29 Kasım 2023 14:04
Benjamin Graham kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

Benjamin Graham (9 Mayıs 1894 - 21 Eylül 1976), Britanya doğumlu Amerikalı bir ekonomist, profesör ve yatırımcıydı. Geniş bir şekilde "değer yatırımının babası" olarak bilinir ve disiplinin temel metinlerini yazmıştır: David Dodd ile birlikte "Security Analysis" (1934) ve "The Intelligent Investor" (1949). Graham'ın yatırım felsefesi, yatırımcı psikolojisi, az borç kullanma, al-sat yapma yerine elinde tutma, temel analiz, yoğunlaştırılmış çeşitlendirme, güvenlik marjında alım, aktivist yatırım ve karşıt düşünce tarzlarına vurgu yapmıştır.

Columbia Üniversitesi'nden 20 yaşında mezun olduktan sonra Wall Street kariyerine başlayan Graham, sonunda Graham–Newman Ortaklığı'nı kurdu. Daha sonra öğrencisi Warren Buffett'ı işe alarak, öğretmenlik pozisyonlarına geçti; önce mezun olduğu okulda, ardından Kaliforniya, Los Angeles'taki UCLA Anderson İşletme Okulu'nda.

Yönetimsel ekonomi ve yatırım alanındaki çalışmaları, değer yatırımını içeren bir dizi modern yatırım aracında etkili olmuştur. Graham'ın kariyeri boyunca, Irving Kahn ve Warren Buffett gibi birçok öğrencisi yatırım dünyasında büyük başarı elde etmiş ve Buffett, Graham'ı kendi babasından sonra hayatındaki en etkili ikinci kişi olarak tanımlamıştır. Sir John Templeton da Graham'ın öğrencileri arasındadır.

Erken Yaşam: Graham, Londra, İngiltere'de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Benjamin Grossbaum adıyla doğdu. Bir yaşındayken ailesiyle birlikte New York City'ye taşındı. Aileleri, Amerikan toplumuna asimile olmak ve antisemitizm ve anti-Alman duygularından kaçınmak istedikleri için isimlerini Grossbaum'dan Graham'a değiştirdi. Babasının ölümünden sonra, aile Graham'ın yatırım teorilerini etkileyen bir yoksulluk dönemi geçirdi. Graham, Columbia Üniversitesi'nden sınıfının ikincisi olarak mezun olan başarılı bir öğrenci oldu.

Yatırım ve Akademik Kariyer: Graham'ın ilk kitabı olan "Security Analysis" (David Dodd ile birlikte) 1934 yılında yayımlandı. Bu kitapta, yatırımın, spekülasyondan ayrıldığı bir net tanım önerdi. Graham, özellikle bir yatırımcının spekülasyondan farklı olarak bir işletmenin bir kısmının sahibi olarak hisse senetlerini görmesi gerektiğini vurguladı. Graham, öğrenciye, hisse senetlerinin fiyatındaki dalgalanmalara çok fazla odaklanmamalarını önerdi; çünkü kısa vadeli olarak borsa, bir oylama makinesi gibi davranır, ancak uzun vadeli olarak bir tartı makinesi gibi davranır.

Graham, pasif ve aktif yatırımcı arasında ayrım yaptı. Pasif yatırımcı, genellikle savunmacı bir yatırımcı olarak adlandırılır, temkinli bir şekilde yatırım yapar, değerli hisse senetlerini arar ve uzun vadeli olarak alım yapar. Aktif yatırımcı ise daha fazla zamanı, ilgisi ve belki daha fazla uzmanlığı olan kişidir ve piyasada istisnai alımları arar.

Graham'ın yatırım performansı, 1936'dan 1956'ya kadar olan dönemde yılda ~%20'lik bir getiri elde etti. Aynı dönemde genel pazar performansı ortalama olarak yılda %12,2 idi. Bu başarıya rağmen, hem Buffett hem de Berkshire Hathaway'in başkan yardımcısı Charlie Munger, Graham'ın yöntemini sıkıca takip etmeyi eskimiş buluyor; Buffett, 1988'de Fortune dergisi için gazeteci Carol Loomis'e verdiği bir röportajda, "Eğer sadece Ben'i dinleseydim, şimdi ne kadar fakir olurdum." demiştir.

Graham'ın en büyük kazancı, Graham-Newman Ortaklığı'nın 1948'de 712.000 dolara satın aldığı GEICO'dan gelmiştir. Bu pozisyon, 1972 yılına kadar 400 milyon dolara kadar büyümüştür ve Graham-Newman'ın diğer tüm yatırımlarının toplamından daha fazla katkıda bulunmuştur. GEICO daha sonra 1996'da Berkshire Hathaway tarafından tamamen satın alındı.

Ölüm: Benjamin Graham, 21 Eylül 1976'da Fransa'nın Aix-en-Provence şehrinde 82 yaşında hayatını kaybetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.