Küresel piyasalarda karışık seyir

Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinin yumuşak iniş olasılığı varlık fiyatlarını etkilerken, özellikle Asya ekonomilerine yönelik endişeler devam ediyor.
Ersin Küçükbarak
|
30 Kasım 2023, Perşembe - 09:24
Küresel piyasalarda karışık seyir

ABD'de dün açıklanan makroekonomik veriler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin adımlarının sona erdiğini ve gelecek yılın ilk yarısında faiz indirimlerine başlayabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

ABD'de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), temmuz-eylül döneminde beklentilerin üzerinde %5,2 artış gösterdi. Ancak, tüketici harcamalarındaki ivme zayıflarken, kişisel tüketim harcamalarındaki düşüş Fed'in politika adımlarının etkili olduğunu gösteriyor.

Fed'in faiz oranlarını beklenenden daha hızlı düşürebileceği tahminlerinin güçlenmesi, ABD 10 yıllık tahvil getirilerini 15 Eylül'den bu yana en düşük seviyeye çekti.

Altının ons fiyatı, Fed'in politika belirsizliğiyle birlikte tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrederken 2 bin 46 dolardan ilem gördü.

,Brent petrolün varil fiyatı ise OPEC+'in üretim kesintilerini artırabileceği beklentisiyle yükseliş eğilimini sürdürdü. Brent petrol yüzde 0,5 artarak 83,1 dolardan alıcı buldu.

New York borsasında dün, Nasdaq endeksi düşerken, S&P 500 endeksi ve Dow Jones endeksi karışık bir performans sergiledi. Avrupa borsalarında ise alış ağırlıklı bir seyir izlendi.

Asya piyasaları, Çin'de açıklanan makroekonomik veriler nedeniyle karışık bir seyir izlerken, Çin'deki imalat sanayi PMI ve hizmet sektörü PMI beklentilerin altında kaldı.

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün satış ağırlıklı bir seyir izleyerek günü %1,04 değer kaybıyla tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın enflasyonla ilgili açıklamaları ve Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primindeki düşüş, piyasalarda olumlu bir etki yarattı.

Dolar/TL, dün hafif bir artışla kapanmasının ardından bugün 28,9470 seviyesinden işlem görüyor. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 19 Mart 2021'den bu yana en düşük seviyede kapanış yaptı.

Bugün yurt içinde büyüme verileri, TCMB'nin PPK özeti ve haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde enflasyon ve ABD'de kişisel gelirler ve harcamalar başta olmak üzere yoğun bir veri gündemi var. BIST 100 endeksinde teknik açıdan 8.100 ve 8.200 seviyeleri direnç, 8.000 ve 7.900 puan ise destek konumunda.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye 3.çeyrek GSYH

10.00 Almanya ekim ayı perakende satışlar

11.55 Almanya kasım ayı işsizlik oranı

13.00 Euro Bölgesi kasım ayı TÜFE ve işsizlik oranı

14.00 Türkiye TCMB'nin PPK özeti

14.30 Türkiye haftalık para ve banka istatistikleri

16.30 ABD  haftalık işsizlik maaşı başvuruları

16.30 ABD  ekim ayı kişisel gelirler ve harcamalar

16.30 Euro Bölgesi  ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması

http://www.ankaramasasi.com/haber/2112282/kuresel-piyasalarda-karisik-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.