Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD'deki iş gücü piyasasındaki soğuma işaretleriyle birlikte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin para politikasının sona erdiği beklentileri güçleniyor. Ancak, dünya genelinde ekonomilerin resesyona girmesi konusundaki belirsizlikler, risk iştahının hala sınırlı kalmasına neden oluyor.
Ersin Küçükbarak
|
07 Aralık 2023, Perşembe - 09:14
Küresel piyasalar karışık seyrediyor


Dünkü verilere göre, ABD özel sektör istihdamı, kasımda 103 bin kişi ile piyasa beklentilerinin altında artış gösterdi. ADP özel sektör istihdamı verisine göre, kasımda çalışanların yıllık ücret artışı yüzde 5,6 oldu. Bu, Eylül 2021'den bu yana en düşük yükseliş olarak kaydedildi; ekimde yüzde 5,7 seviyesinde bulunmuştu.

ABD'deki JOLTS açık iş sayısı verilerinin ardından açıklanan ADP özel sektör istihdamı verileri, iş gücü piyasasındaki soğumayı destekleyici nitelikte geldi. Analistler, Fed'in şahin para politikasının sona erdiği beklentilerinin arttığını belirterek, ABD'de çalışanların ücret artış hızındaki yavaşlamanın endişe verici olduğunu ifade etti.

Para piyasalarında, Fed'in gelecek yıl mart ayında politika faizinde indirimlere başlayabileceği yüzde 70 ihtimalle fiyatlanıyor. Öte yandan, ABD'nin büyük bankalarının üst yöneticileri, bankacılık sektörüne yönelik yeni düzenleme teklifinin ekonomiye zarar verebileceği uyarısında bulundu. Banka yöneticileri, düzenlemenin sektörün kredileri azaltmasına ve banka bilançolarını zayıflatmasına neden olabileceğini savundu.

Bu gelişmelerin etkisiyle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, 3 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 4,106'ya geriledi. Altının ons fiyatı ise hafta başındaki rekor seviyenin ardından yatay bir seyir izliyor ve şu anda 2 bin 27 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatları, OPEC+'nın üretim kesintilerine rağmen düşüş eğilimini sürdürüyor. Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 3,7'lik düşüşle 74,3 dolardan tamamlanarak beşinci işlem gününde de düşüş yaşadı. Şu sıralarda ise 74,8 dolardan işlem görüyor.

New York borsasında, dün Nasdaq endeksi yüzde 0,58, S&P 500 endeksi yüzde 0,39 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,19 oranında değer kaybetti. Avrupa'da ise büyüme verileri takip ediliyor. Para piyasalarında, Avrupa Merkez Bankası'nın 2024'te toplamda 150 baz puanlık faiz indirimine gitme beklentisi hakim.

İngiltere Merkez Bankası'nın Başkanı Andrew Bailey, faiz oranlarının bir süre daha mevcut seviyelerinde tutulması gerektiğini savundu. Bu açıklama sonrasında ise avro/dolar paritesi düşüş eğilimini yedinci işlem gününe taşıdı ve şu anda 1,0760 seviyesinde bulunuyor.

Asya piyasalarında ise Çin ekonomisine dair endişeler devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Çin'in kredi notunu düşürmesi ve ülkenin borç yüküne ilişkin endişeler, negatif bir seyir izlenmesine neden oluyor. Çin'de açıklanan dış ticaret verileri beklentilerin üzerinde çıkarken, ithalatın düşük seyretmesi küresel tedarik zinciri konusunda soru işaretleri oluşturuyor.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da ise BIST 100 endeksi, satış ağırlıklı bir seyir izleyerek günü yüzde 2,51 değer kaybıyla 7.855,06 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yatay bir seyir izleyerek günü 28,9115'ten kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,9217 seviyesinden işlem görüyor.

Dün Türk Hava Yolları (THY), Ocak - Kasım 2023'te geçen yılın aynı dönemine göre taşınan yolcu sayısının yüzde 16,6 artarak 77,3 milyon olduğunu bildirirken, SASA Polyester'in Adana'daki yatırımlarına ilişkin devlet yardımı revize edildi. Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri takip edilirken, yurt dışında Almanya'da fabrika siparişleri, Avro Bölgesi'nde 3. çeyrek GSYH, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve toptan eşya stokları verileri önemle izleniyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.810 ve 7.760 seviyeleri destek, 7.900 ve 7.980 puanlar ise direnç konumunda bulunuyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Almanya ekim ayı sanayi üretimi

13.00 Euro Bölgesi 3.çeyrek büyüme

14.30 Türkiye haftalık para ve banka istatistikleri

16.30 ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları

17.30 Türkiye kasım ayı hazine nakit dengesi

18.00 ABD ekim ayı toptan eşya stokları

http://www.ankaramasasi.com/haber/2113351/kuresel-piyasalar-karisik-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.