Levent Kırca kimdir?

Türk komedyen, tiyatro ve sinema oyuncusu olan başarılı ve değerli sanatçılarından biri olan Levent Kırca kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
03 Aralık 2023 10:31
GÜNCELLEME
03 Aralık 2023 11:21
Levent Kırca kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Türk komedyen, tiyatro ve sinema oyuncusu Levent Kırca, 28 Eylül 1950'de Samsun'da doğdu. 12 Ekim 2015 tarihinde İstanbul'da karaciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi. Kırca, aynı zamanda Aydınlık gazetesi yazarlığı ve Vatan Partisi'nin Merkez Yürütme Kurulu üyeliği gibi çeşitli rollerde bulundu.

Sanatçının hayatı, 1950'de öğretmen Bahriye Kırca ile ressam Mehmet Kırca'nın ikinci çocuğu olarak Samsun'da başladı. Ankara'da tiyatro ile tanışan Kırca, 1965'te Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahneye çıktı ve birçok tiyatro topluluğunda çalıştıktan sonra İstanbul'a yerleşti.

Levent Kırca, televizyon dizileri, filmler ve tiyatro oyunları ile Türk sanat dünyasına damga vurdu. Ayrıca, Hodri Meydan Topluluğu adlı tiyatro grubunu kurdu ve birçok başarılı projeye imza attı.

Ancak, yaşamının bir döneminde skandallarla da gündeme geldi. Özellikle, Işılay Saygın'ın kişilik haklarına saldırı içeren esprileri nedeniyle 2000 yılında mahkeme tarafından manevi ve maddi tazminata mahkum edildi.

1998'de Devlet Sanatçısı unvanını kazanan Levent Kırca, 2015'te bu unvanını kaybetti. Ayrıca, ölümünden önce farklı alanlarda da faaliyet gösterdi; Beykent Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı, Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı ve Ulusal Kanal genel müdürlüğü gibi görevleri üstlendi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.