41 eser ABD’den Türkiye’ye dönüyor

Anadolu kökenli 41 eser ABD'den Türkiye'ye geri dönüyor. Türkiye’ye iadesi sağlanan eserlerin teslimi, New York’taki Türkevi’nde gerçekleşti.
Mevlüt Peker
|
06 Aralık 2023, Çarşamba - 00:52
41 eser ABD’den Türkiye’ye dönüyor

Türkiye, ABD'den yasa dışı yollarla çıkarılan 41 Anadolu kökenli tarihi eseri geri kazandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ABD Manhattan Bölge Savcılığı ile yapılan beş yıllık işbirliği ve ortak çalışmalar sonucunda, 2021'den bu yana Türkiye'ye iade edilen kültürel varlıklara yeni eserler eklendi.

Eserlerin teslim alınması

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve beraberindeki heyet, New York'taki Türkevi'nde eserleri teslim aldı. Bakan Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, eserlerin iadesinin gurur verici olduğunu belirtti. Bu eserler arasında bronz başlar, büst ve gümüş heykelcikler bulunuyor. Cumhuriyetin 100'üncü yılında iadesi sağlanan eser sayısının 30,059'a ulaştığı ifade edildi.

Roma Dönemi heykeltıraşlığının önemli eserleri

İade edilen eserler arasında Boubon Antik Kenti kökenli bronz heykel başları, kadın büstü ve heykellere ait vücut parçaları bulunuyor. Bunlar, Anadolu'da Roma Dönemi heykeltıraşlığının önemli örnekleri olarak kabul ediliyor. Özellikle Genç ve Olgun Caracalla başları, Boubon Antik Kenti'nin kutsal alanındaki heykellere ait oldukları için büyük önem taşıyor.

Diğer Roma Dönemi eserleri

ABD'den iade edilen diğer eserler arasında M.Ö. 6'ncı yüzyıla tarihlenen pişmiş toprak kadın başı, Roma dönemine ait Minerva biçimli bronz ağırlık, mermer Minerva başı, pişmiş toprak ve gümüş Kybele heykelciği, bronz Satyr heykelciği ve gümüş kadın heykelciği yer alıyor. Ayrıca, Frig başlığı tipindeki 2 bronz miğfer de iade edilenler arasında.

Kilia tipi idoller

Türkiye'ye iade edilen önemli eser gruplarından biri de 22 Kilia tipi idol başı. Çanakkale'den Antalya'ya kadar geniş bir coğrafyada bulunan bu idoller, Geç Kalkolitik Dönem ve Erken Tunç Çağı yerleşimlerinde bulunuyor. Manisa-Akhisar'daki Kulaksızlar Köyü, bu eserlerin tek üretim merkezi olarak biliniyor.

Antik seramik vazo

M.Ö. 7. ve 6. yüzyılda Batı Anadolu'da yaygın olan yaban keçisi stilinde seramik yapım üslubundaki pişmiş toprak vazo da iade edilen eserler arasında. Bu kap, içecek servisi için kullanılan ve üzerinde dans eden satyrlerin bulunduğu Olpe formunun eski örneklerinden biri.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2113132/41-eser-abdden-turkiyeye-donuyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.