Polat çiftinin avukatı Hüseyin Kaya’dan kara para suçlamalarına tepki

Dilan ve Engin Polat’ın avukatı Hüseyin Kaya, MASAK Raporu’nda kara para suçlaması olmamasına rağmen sosyal medyada kitlelerin hatta gazeteci ve hukukçuların bile olmayan bir suçu isnat ettiğini belirterek tepki gösterdi. Kaya, müvekkillerinin ne kadar ceza alabileceğini de açıkladı.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
06 Aralık 2023 15:25
GÜNCELLEME
06 Aralık 2023 16:49
Polat çiftinin avukatı Hüseyin Kaya’dan kara para suçlamalarına tepki
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Dilan ve Engin Polat’ın avukatı Hüseyin Kaya, Ankara Masası Gündem programında gazeteci Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

Kaya, Polat çiftiyle ilgili Mali Suçları Araştırma Kurulu MASAK’ın rapor hazırladığını hatırlattı.

Bu raporda açık şekilde bir kara para suçlaması olmadığının altını çizen Kaya, “Dilan ve Engin Polat’ın neyle suçlanacağını medya belirleyemez” dedi.

Kaya şunları söyledi:

"Satışlar dijital platformlardan"

"MASAK, doğrudan raporu hazırladığında net ve açık bir şekilde bahsedilen tüm paraların büyük oranda, neredeyse tamamına yakının, satışlar Trendyol, İyzico veya benim bilmediğim birkaç dijital platform, internet platformu üzerinden yapıldığı, gelirlerin ve giderlerin net olduğu bir 'kara para, paraya', 'kaynağı belirsiz bir paraya' rastlanılmadığı... Fakat bu kazanılan paraların, vergi açısından doğru olmayan, zaman zaman halkımızın arasında naylon, hukuki tabiriyle sahte faturalar kullanıldığı, düzenlendiği değil... Bazıları sahte fatura düzenler, bazıları onu alır daha az vergi ödeyim diye sanki o kadar gideri varmış gibi kullanır. Bizim müvekkillerin şirketlerinde böyle bir suçlama var. MASAK bunu belli oranda tespit etmiş, bir de gelirlerini az göstererek vergiyi az  ödeme yöntemi var. Bunu da MASAK raporunda belli etmiş. MASAK raporunda esas itibariyle 3 rakam var. Trendyol satışları 500 milyon TL. Zubizu ve diğerleri 250'nin üzerinde. Bir de fatura ile ilgili sorun, giderin çok, gelirin az gösterilmesi ile ilgili alanda da 170 milyon TL'lik bir miktardan bahsediliyor. Toplam son 10 ayda daha çok artış olmuş satışlarda. Çünkü sistem 1 senedir sistem daha net oturmuş. Franchising, şubeler, malların çeşitliliği falan…Toplam 1 milyara yakın rakamdan bahsediliyor. "

Polat çiftinin avukatı Hüseyin Kaya, MASAK’ın “vergi birimleri incelesin, diğer konular da araştırılsın” dediğini söyledi.

Kaya, MASAK’ın bunu da suçun olabilme ihtimali sebebiyle yazdığına işaret etti.

Savcılığın da tüm yönleriyle konuyu incelediğini belirten Kaya, sosyal medyadaki insanların yanı sıra  hukukçu ve gazetecilerinde MASAK raporunu yok sayarak kara para varmış gibi konuşmalarını eleştirdi.

Kaya, ekranda iftiraları gerçeğe dönüştürmeye gayret edenler  bulunduğunu savundu.

"Vergi Usul Kanunu sahte faturalarla ilgili 3 yıl 8 ay civarında bir cezadan bahsediliyor"

“En ateşli olanlar bile kara para bahis yoksa vergi suçu az mıdır noktasına geldi” diyen avukat Kaya, “Bu suçlamalar karşısında ne kadar kalırlar cezaevinde?” sorusuna, “Vergi Usul Kanunu sahte faturalarla ilgili 3 yıl 8 ay civarında bir cezadan bahsediliyor. 6,5 yıla kadar 1 gün bile yatmıyorsun. Adli kontrol, denetimli serbestlik derken…” şeklinde yanıt verdi.

Bir başka deyişle Polat çiftinin tahliye olmaları gerektiğine yönelik beklentisini aktardı.

“Ne kadarlık bir vergi borcu var?” sorusunu ise Hüseyin Kaya “170 milyonun yüzde 2’si üzerinden komisyon aldıkları söyleniyor. Diğer mali müşavirin aşağı yukarı ifadesinden belli olmuş. Devlet hesaplayacak üzerine biraz fazlaca bağış yapsınlar çoluk çocuğa.”  diye yanıtladı.

Hüseyin Kaya, tüm mal varlığına tedbir koyulmasının da doğru olmadığını savunarak “suça uygun yaptırım olmalı. Bütün her şeye tedbir koyduğunda bu insan nasıl yaşayacak? Tedbir koydum, buradan 15 bin lira al. Bu da yok. Hiçbir şey alamıyor” sözleriyle mahkeme kararını eleştirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.