Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi

Dünya genelinde finans piyasaları, ABD'deki enflasyonun yavaşlama eğiliminde olmasının etkisiyle olumlu bir seyir izlerken, yatırımcılar gözlerini ABD Merkez Bankası'na (Fed) çevirdi. Bugün açıklanacak olan Fed'in yılın son faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar, piyasaların merakla beklediği konular arasında yer alıyor.
Ersin Küçükbarak
|
13 Aralık 2023, Çarşamba - 09:40
Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi


ABD'de dün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda aylık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 0,1 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 3,1 artarak beklentilerin doğrultusunda gerçekleşti. Ancak, yıllık enflasyonun 5 ayın en düşük seviyesine gerilediği gözlendi. Çekirdek TÜFE ise değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen kısımda beklentilere paralel olarak artış gösterdi.

Fed'in faiz kararı öncesinde, piyasalardaki fiyatlamalarda martta faiz indirimine başlama olasılığı yüzde 45, mayıs ayında başlama olasılığı ise yüzde 75 seviyelerinde bulunuyor. Analistler, Fed'in faiz oranlarını sabit tutacağını ancak Powell'ın gelecek dönem para politikası hakkında ipuçları verebileceğini belirtiyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkede enflasyonun anlamlı bir şekilde düştüğünü ve Fed'in hedefine ulaşmaması için hiçbir neden görmediğini ifade etti. Fitch Ratings ise küresel finans kuruluşlarının çoğunun yüksek faizlere uyum sağladığını ancak ABD ve Çin'de bankacılık sektörü görünümünün kötüleştiğini raporladı.

Enflasyon verilerinin ardından ABD'de "korku endeksi" olarak bilinen VIX Endeksi, 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,2 seviyesinde, dolar endeksi ise 103,9 seviyesinde bulunuyor.

Altının ons fiyatı dördüncü işlem gününde de düşüş eğilimini sürdürerek yüzde 0,1 azalışla 1.978 dolara geriledi. Petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak Brent petrolün varil fiyatı, yaklaşık altı ayın en düşük seviyesine inerek 73,3 dolara geriledi.

Arjantin'de hükümet, ekonomik krizle mücadele kapsamında Arjantin pesosunu dolar karşısında yüzde 50'den fazla devalüe edeceğini ve kamu harcamalarını kısıtlayacağını açıkladı.

Dün Oracle'ın gelirinin beklentilerin altında kalması sonucunda şirketin hisselerinde yüzde 12'yi aşan değer kayıpları yaşanırken, Exxon Mobil ve Chevron'un hisseleri de petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte yüzde 1'in üzerinde geriledi.

New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,70, S&P 500 endeksi yüzde 0,46 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,48 artış kaydetti. Avrupa'da ise dün negatif bir seyir izlenirken, bugün bölge genelindeki yoğun veri gündemi yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Almanya'da ZEW Ekonomik Güven Endeksi, ECB'nin faiz oranlarını düşüreceği beklentilerinin artmasıyla aralıkta tahminlerin üzerine çıkarak 12,8'e yükseldi. Avrupa genelindeki olumlu ekonomik sinyaller arasında, Almanya'nın makine mühendisliği üretiminde beklenen düşüşe dair açıklamalar ve AB Komisyonu'nun Ukrayna'nın yeniden inşasına destek olmak için hazırladığı plan da bulunuyor.

Asya piyasalarında ise Japonya dışında genel olarak negatif bir seyir izlenirken, Çin ve Hong Kong pay piyasalarındaki düşüşe emlak sektörü öncülük ediyor. Çin hükümetinin ekonomik destek alanlarını belirsizliği devam ederken, analistler hükümetin sanayi politikasına öncelik verebileceğini belirtiyor.

Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 artış kaydederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,8, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 düşüş yaşadı.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 0,26 değer kazancıyla günü tamamladı. Dolar/TL ise dün yatay bir seyir izledikten sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 29,0490 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, bugün yurt içinde perakende satışlar, yurt dışında ise İngiltere'de sanayi üretimi ve GSYH, Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi, ABD'de Fed'in faiz kararı ve Powell'ın açıklamalarının yanı sıra ÜFE verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.760 ve 7.860 puanın direnç, 7.660 ve 7.590 seviyelerinin destek konumunda olduğu ifade ediliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Türkiye ekim ayı perakende satışlar

10.00 İngiltere ekim ayı GSYİH ile sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi

13.00 Euro Bölgesi ekim ayı sanayi üretimi

16.30 ABD kasım ayı ÜFE

17.00 Almanya ekim ayı ödemeler dengesi

22.00 ABD Fed'in aralık ayı faiz kararı

http://www.ankaramasasi.com/haber/2114360/kuresel-piyasalarda-gozler-fede-cevrildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.