Güneş patlaması nedir?

Güneş'in gaz yuvarında gerçekleşen Güneş patlaması nedir? Neden meydana gelir?

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
17 Aralık 2023 10:32
GÜNCELLEME
17 Aralık 2023 10:50
Güneş patlaması nedir?
CS
Canan Salman Editör

Güneş püskürtüsü veya güneş patlaması, Güneş'in atmosferinde gerçekleşen şiddetli patlamalara verilen bir isimdir. Bu patlamalar genellikle saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket eden ve milyarlarca megaton gücünde olan enerji açığa çıkaran olaylardır. Güneş püskürtüleri sonucunda atmosfere normalden daha yüksek enerjili radyasyon parçacıkları girebilir, bu da iletişim ve güç ağlarını olumsuz etkileyebilir.

Güneş patlamaları, Güneş'in fotosfer, korona ve kromosfer gibi farklı tabakalarını etkiler. Plazmayı onlarca milyon kelvine çıkarır ve elektronları, protonları ve diğer iyonları neredeyse ışık hızıyla uzaya fırlatır. Ayrıca elektromanyetik tayfa boyunca yayılan radyasyon üretirler. Çoğu güneş patlaması, fotosfere giren şiddetli manyetik alanların bulunduğu Güneş lekelerinin etrafında meydana gelir.

Güneş püskürtüleri, magnetik birleşmelerin sonucunda ortaya çıkar. İlk olarak 1859 yılında gözlemlenen bu olaya Carrington Olayı denir. Güneş püskürtüleri, Dünya atmosferine etki ederek iletişim ve güç ağlarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.