Gazze’de can kaybı: 18.205

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, terör örgütü İsrail mensubu teröristlerin düzenlediği saldırılarda şehit olanların sayısı 18.205'e çıktı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
11 Aralık 2023 19:39
GÜNCELLEME
11 Aralık 2023 19:54
Gazze’de can kaybı: 18.205
MP
Mevlüt Peker Editör

Gazze Şeridi'ndeki çatışma bölgesinden gelen son haberlere göre, İsrail'in 7 Ekim'den itibaren devam eden bombardımanları nedeniyle ölü sayısı son bir günde 208 kişi artış göstererek 18 bin 205'e ulaştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın sözcüsü Eşref el-Kudra tarafından yapılan açıklamada, bölgede yaşanan son gelişmeler detaylandırıldı. Kudra, son bir gün içinde Gazze'deki tıbbi kuruluşlara 208 cenaze ve 408 yaralı getirildiğini belirtti. Ayrıca, birçok ölüm vakasının enkazlar ve yol kenarlarında gerçekleştiğini ifade etti.

Sözcü, İsrail güçlerinin cenaze toplama çalışmalarına müdahale ettiğini ve yaralıların zamanında müdahale edilememesi sonucu kan kaybından hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Eşref el-Kudra, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli sayısının 18 bin 205'e, yaralı sayısının ise 49 bin 645'e yükseldiğini aktardı. Bu durum, Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmaların vahametini bir kez daha gözler önüne seriyor.

"Gazze'nin güneyindeki hastanelerde durum felaket"

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in süregelen saldırıları sonucu bölgenin sağlık altyapısının ciddi zarar gördüğünü bildirdi. Kudra, 22 hastane ve 46 sağlık merkezinin işlevsiz hale geldiğini, ayrıca 137 hükümet binasının hedef alındığını aktardı.

Kudra, İsrail'in özellikle Gazze'nin kuzey bölgesindeki sağlık sistemini bilinçli bir şekilde çökerttiğini, bu durumun yüzlerce hasta ve yaralının ölümüne yol açtığını belirtti. Ayrıca, bölge halkının bu durumla baş başa bırakıldığını ifade etti.

Gazze'nin güney bölgesindeki hastanelerin durumuna dikkat çeken Kudra, "Gazze'nin güneyindeki hastaneler felaket bir durumda ve sağlık ekipleri bu yükün altında eziliyor. Tedavi imkanlarının kısıtlı olması ve yaralı sayısının fazlalığı sebebiyle kontrolü kaybettik" dedi.

Kudra ayrıca, İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi Genel Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye dahil olmak üzere 36 sağlık çalışanını keyfi şartlarda tutukladığını kaydetti. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısının 296'ya ulaştığını bildirdi ve uluslararası sağlık kuruluşlarına İsrail'in bu eylemlerini kınamaları için çağrıda bulundu.

Ortopedik cerrahi gibi alanlarda uzmanlaşmış uluslararası sağlık ekiplerine Gazze'ye gelerek yaralılara yardım etmeleri çağrısında bulunan Kudra, Gazze'den yaralıların tahliyesinde kullanılan mekanizmanın zayıf olduğunu ve bu yüzden birçok kişinin sıra beklerken hayatını kaybettiğini belirtti.

Kudra, yerinden edilen Filistinlilerin barındığı merkezlerdeki sağlık sisteminin kötü durumuna işaret ederek, salgın hastalıkların yayılması, beslenme yetersizliği ve temel hijyen malzemelerinin eksikliği nedeniyle yüz binlerce kişinin ölüm riski altında olduğunu duyurdu. Barınma merkezlerindeki duruma ilişkin olarak, "Sağlık ekipleri barınma merkezlerinden sağlık merkezlerine ulaşan 325 bin bulaşıcı hastalık vakası tespit etti. Gerçek sayı muhtemelen daha yüksek olacak" dedi.

Han Yunus ve Refah'ta yerinden edilmiş binlerce Filistinli için sağlık ocakları ve gezici klinikler kurulması talebinde bulunan Kudra, uluslararası topluma bu merkezlere gerekli sağlık hizmetlerinin sağlanması çağrısında bulundu.

Kudra, tıbbi yardımların İsrail kontrolünden geçtiğine dikkat çekerek, Tel Aviv yönetiminin bu durumu "hasta ve yaralıları öldürmek için bir silah olarak kullandığını" ifade etti. Ayrıca, dünya ülkelerine ve sağlık kuruluşlarına Gazze'deki tüm hastanelere güvenli bir insani koridor aracılığıyla tıbbi yardım ve yakıt ulaştırılması ve İsrail'in hedef aldığı sağlık sistemine destek olmak üzere sahra hastaneleri kurulması çağrısında bulundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.