AB, “İsrailli yerleşimcilere yaptırım”da anlaşamadı

AB (Avrupa Birliği), Batı Şeria'da şiddete başvurarak 275 Filistinliyi katleden yerleşimciler için yaptırım uygulama konusunda uzlaşamadı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
11 Aralık 2023 21:03
GÜNCELLEME
11 Aralık 2023 21:11
AB, “İsrailli yerleşimcilere yaptırım”da anlaşamadı
MP
Mevlüt Peker Editör

Avrupa Birliği'nin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB üye ülkeleri arasında Batı Şeria'daki şiddet eylemlerine karışan Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırımlar konusunda henüz bir uzlaşıya varılamadığını açıkladı. Bu açıklama, AB dışişleri bakanlarının toplantısının ardından yapıldı.

Josep Borrell, gazetecilere yaptığı açıklamada, Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerine karışan yerleşimcilere yaptırım uygulanması konusunun ele alındığını belirtti, ancak bu konuda henüz bir anlaşmaya varılamadığının altını çizdi. Josep Borrell, "Endişelerimizi dile getirmenin ötesine geçip somut adımlar atmanın zamanı geldi" diyerek, Batı Şeria'daki Filistin halkına karşı işlenen şiddet olaylarına karşı alınacak önlemlerin önemini vurguladı.

Josep Borrell, "7 Ekim'den bu yana artan şiddet olayları ve ölümler üzerine bugünkü toplantıda tartışmalar gerçekleştirdik. Her ne kadar oy birliğiyle bir karara varılmamış olsa da, bu konuda bir öneri sunmadım. Ekibim, şiddet eylemlerine karışan ve Filistinlilere saldırılarıyla tanınan kişilerin bir listesini çıkarmak üzere çalışıyor. Bu kişilere yönelik yaptırımları önermeyi planlıyoruz" dedi.

Bu arada, AB'nin dönem başkanlığını devralmaya hazırlanan Belçika'nın, şiddet yanlısı yerleşimcilere ülkeye giriş yasağı getirmeyi planladığı ve bu öneriyi dışişleri bakanları toplantısında gündeme getireceği bildirildi. İsrail vatandaşları, AB'nin 27 üyesinden oluşan Şengen Bölgesi'ne 180 güne kadar vizesiz seyahat edebiliyor, bu durumun yaptırım kararlarına nasıl etki edeceği ise merak konusu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.