ABD, İsrail’i beyaz fosfor kullanmasından endişeli

Washington Post’un, İsrail’in Lübnan’da beyaz fosfor kullandığına dair kalıntılara ulaşması sonrası ABD, fosfor gerçeğini fazla inkar edemedi. John Kirby, İsrail’in beyaz fosfor kullandığına dair çıkan haberlerden ötürü endişeli olduklarını bildirdi.
Mevlüt Peker
|
11 Aralık 2023, Pazartesi - 21:23
ABD, İsrail’i beyaz fosfor kullanmasından endişeli

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, İsrail'in Lübnan'da gerçekleştirdiği ve yaralanmalara neden olan saldırıda Amerikan yapımı beyaz fosforlu top mermisi kullanıldığına dair haberler karşısında endişelerini ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu konuda ABD Başkanı Joe Biden ile Philadelphia'ya seyahat ederken uçakta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Kirby, İsrail'in Lübnan'ın güneyinde düzenlediği saldırıda kullanılan ABD yapımı beyaz fosforlu top mermileri hakkında gelen soruları yanıtladı. "Bu haberleri gördük ve açıkçası bundan dolayı endişeliyiz" diyen Kirby, konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek amacıyla İsrail tarafına sorular yönelteceklerini belirtti.

ABD'nin diğer ülke ordularına beyaz fosforlu silahları sınırlı ve belirli amaçlar için sağladığını anımsatan Kirby, bu silahların yalnızca yasal çerçevede kullanılmasını beklediklerini vurguladı. Bu açıklama, İsrail'in söz konusu saldırıda uluslararası hukuk çerçevesinde hareket edip etmediği konusundaki endişeleri ortaya koyuyor.

Washington Post,  İsrail'in beyaz fosfor kullanımını kanıtlamıştı

Washington Post'un bir haberi, İsrail'in Lübnan'ın güneyinde gerçekleştirdiği ve dokuz kişinin yaralanmasına neden olan saldırıda Amerikan yapımı beyaz fosforlu top mermileri kullanıldığını ortaya koydu. Bu saldırı, 16 Ekim tarihinde Lübnan'ın Dahayra bölgesinde meydana geldi.

Gazetenin bölgedeki muhabiri, İsrail ordusunun bu saldırıda kullandığı iddia edilen 155 mm'lik beyaz fosforlu top mermilerinin kalıntılarını bulduğunu aktardı. Bu bulgular, İsrail'in askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanımına dair iddiaları güçlendiriyor.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) gibi önde gelen insan hakları kuruluşları da, İsrail'in hem Gazze hem de Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını daha önce belirtmişti. Bu iddialar, İsrail'in sivil bölgelere yönelik askeri taktikleri ve bu taktiklerin uluslararası hukuka uygunluğu hakkında soruları gündeme getiriyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2114152/abd-israili-beyaz-fosfor-kullanmasindan-endiseli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.