Sandıklarda bekleyen yöresel dokumalar Başkentlilerle buluştu

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, çeyiz sandıklarından toplanan yöresel dokumaların yer aldığı antika örtüleri CSO Ada Ankara’da sergiliyor.
Büşra Bayrak
|
20 Aralık 2023, Çarşamba - 17:15
Sandıklarda bekleyen yöresel dokumalar Başkentlilerle buluştu

Türkiye’nin tüm illerinden toplanan yöresel dokuma örnekleri Olgunlaşma Enstitülerinin katkılarıyla hazırlanan "Cumhuriyetimizin 100. Yılında Dokumalarımız-Miras" sergisi adıyla Başkentlilerin ziyaretine açıldı.

Ankara sofu, şal şepik, ehram, beledi, Antep kutnu, Hatay ipeği gibi yöresel dokumalardan yapılan ürünler ile sandıklardan toplanan antika örtülerin yer aldığı sergide yaklaşık 300 kumaş ve ürünün yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın kaybolmaya yüz tutmuş zengin dokuların korunması, yaşatılması ve dünyaya tanıtılmasına yönelik çalışmalarından ilham alınan sergi hakkında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Daire Başkanı Selvinaz Aydın, serginin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in destekleriyle oluşturulduğunu söyledi.

81 ilden yöresel dokumalar sergileniyor

Cumhuriyetimizin 100.yılına ithafen açılan sergide 81 ildeki yöresel dokumaların bugün hala üretilenleri ve  geçmişte üretilip sandıklarda saklanan ürünlerden oluştuğunu belirten Selvinaz Aydın, serginin yoğun ilgi gördüğünü aktardı.

Aydın,”Dokuma, Anadolu'daki herkesle ilgili bir şey. Herkes sandığındaki hatıralarıyla buluştu. O yüzden çok duygulu anlar yaşandı. Biz de mutlu olduk." dedi.

Aydın serginin 21 Aralık Perşembe günü son bulacağının altını çizerek, "Sergimiz salı günü Gaziantep'teki Ticaret Fuarı'nda, 4 gün süreyle Gazianteplilerle buluşacak." ifadesini kullandı.

"Emine Erdoğan'ın vizyonuyla yeniden parladı"

Olgunlaşma Enstitülerinin özellikle dokuma alanında çalışmalar yaptığına işaret eden Aydın, açıklamasına şöyle devam etti:

"Olgunlaşma Enstitülerimiz, Emine Erdoğan'ın vizyonuyla yeniden parladı, yeniden misyonunu güncelledi diyebilirim. Dokumalarla ilgili araştırmalar onlar sayesinde yapılıyor. Şu anda tüm olgunlaşmalarımızda dokumanın ön çalışması, kök boya atölyeleri ve kumaş analiz laboratuvarları anlamında da çalışmalar yapılıyor. Olgunlaşmalar aracılığıyla yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda da dokunan kumaşların dünyaya satışı, pazarlaması ve marka değerini yükseltmesi hedefleniyor. Bu anlamda da çok kıymetli. Hanımefendiye buradan teşekkür ediyoruz."

http://www.ankaramasasi.com/haber/2115581/sandiklarda-bekleyen-yoresel-dokumalar-baskentlilerle-bulustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.