Sağlık Bakanlığı duyurdu İşte site havuzlarında uygulanacak kurallar

Ankara Masası
|
01 Haziran 2020, Pazartesi - 13:49
Sağlık Bakanlığı duyurdu İşte site havuzlarında uygulanacak kurallar

Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ne "Site Havuzlarında Alınması Gereken Önlemler" eklendi.

Sağlık Bakanlığı, normalleşme ile birlikte Covid-19 önlemlerini güncellemeye devam ediyor. Bu çerçevede, Site Havuzlarında Alınması Gereken Önlemler de belirlendi.

Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ne ek yapan bakanlık, COVID-19’un damlacık ve temas yoluyla bulaştığını hatırlattı.

Virüsün insanlara havuzlardan bulaştığı yönünde bilgi bulunmadığını belirten bakanlık, ancak, çok sayıda kullanıcının aynı anda bulunabildiği ortamlar olması nedeniyle havuzların risk taşıdığına işaret etti. Güncellenen rehberde, “COVID-19 açısından güvende olmak için buralardaki kalabalık alanlardan uzak durulmalı, sosyal mesafenin korunmasına dikkat edilmelidir.” denildi.

Rehberde uyarılar yapıldı ve yeni kurallar anlatıldı:
» Sosyal mesafenin korunamamasının yanı sıra havuz kenarı, basamaklar ve korkuluklar ile ortak kullanılan soyunma odaları ve buralardaki eşya dolapları, yıkanma ve dinlenme alanları, musluk, duş ekipmanları, şezlonglar, duş düğmeleri, kapı kolları gibi temas riskinin olduğu yüzeyler hastalığın bulaşması açısından risk taşımaktadır. Bu alanlar sıklıkla temizlenmelidir. Sık kullanılan yüzeylere dokunulduğunda yüze, göze, ağız ve buruna dokunmaktan kaçınmak ve elleri su ve sabunla yıkamak ya da el antiseptiği kullanmak gerekir.

» COVID-19 virüsü dezenfektanlara karşı duyarlı olduğundan bu havuzların rutin olarak ve aksatılmadan dezenfeksiyonu yapılmalıdır. Havuzlara yönelik yapılan dezenfeksiyonun etkili olabilmesi için havuz suyunda Sağlık Bakanlığından ruhsatlı dezenfektan ve havuz suyu kimyasalları kullanılmalıdır.

» Evlerinde özel havuzları bulunanlar her zaman beraber yaşadıkları aileleri ile havuzu kullanmaları halinde havuz suyunun dezenfeksiyonuna özen göstermeleri dışında başkaca bir önlem almalarına gerek yoktur.

» Site havuzlarında havuz ve çevresindeki alanda COVID-19 ile ilgili en az bir sorumlu personel olmalıdır.

Site havuzu çalışanlarına yönelik önlemler
» Site yönetimince görevli personelin COVID-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri konusunda bilgilenmesi sağlanmalıdır

» Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı olan personel çalıştırılmamalıdır.

 » Personele günlük ateş ölçümü yapılmalıdır. Ateş (38 derecenin üzerinde), öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtiler gösteren personel tıbbi maske takılı olarak sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.

» Çalışan personel kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmeli, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el antiseptiği kullanılmalıdır.

 » Çalışan personel hizmet verirken en az 1 metre olan sosyal mesafeye uymalıdır.

» Eldivenin doğru kullanılmaması COVID-19 bulaşma riskini artırabileceğinden çalışanlar kart, para veya fiş alırken teması önlemek için eldiven kullanmamalıdır. Ellerin yıkanması veya el antiseptiği kullanılması yeterli olacaktır.

» Çalışan personelin el hijyenine dikkat etmesi sağlanmalıdır. El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

» Çalışan personel dinlenme alanlarında da en az 1 metrelik sosyal mesafeyi korumalı ve maske takmayı sürdürmelidir. Yemek yerken ya da su/çay/kahve içilirken, maske çıkarılacağı için bunun yapıldığı kapalı alanda aynı anda birden fazla kişinin olmaması sağlanmalıdır.

Site Sakinlerine Yönelik Önlemler
» Site sakinleri havuz alanına ilk girişte görevli tarafından günlük ateş ölçümleri yapılmalı, ateş (38 derecenin üzerindeki), öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan, COVID-19 ve temaslısı olan kişiler havuzu kullanmamalıdır. Ateş (38 derecenin üzerindeki), öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtilerine sahip kişiler, tıbbi maske takılı olarak sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.

» El hijyenine dikkat edilmelidir. El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. » Kişilerin kendilerine ait havlu, bornoz ve havuz oyuncakları getirmesi/ kullanması teşvik edilmelidir. Havlular kişiye özel olmalıdır. Havlu, bornoz, peştemal vb tekstil ürünleri en az 60oC derecede yıkanmalıdır.

» Bu alanlardaki plastik ve çelik yüzeylere dokunulduğunda yüze, göze, ağız ve buruna dokunulmamalı, dokunulduğunda eller su ve sabunla yıkanmalı ya da el antiseptiği kullanılmalıdır. » Kullanıcılar yüzme havuzuna girmeden önce duş almalı ve el, ayak dezenfeksiyonu yapmalıdır.

» Deniz gözlüğü, şnorkel, palet gibi malzemeler paylaşılmamalıdır.

» COVID-19 temas riskini artıracağından havuzlarda uzun süre kalınmamalıdır.

» COVID-19 ishal belirtileri ile de seyredebileceğinden özellikle tuvalet eğitimini tamamlamamış (dışkı kontrolü olmayan), bez kullanan veya ishal belirtileri olan bebek/çocuklar bu alanlara alınmamalıdır.

» Çocukların sosyal mesafeyi korumaları zor olacağından bu alanlar ebeveyn gözetiminde kullanılmalıdır.

http://www.ankaramasasi.com/haber/21156/saglik-bakanligi-duyurdu-iste-site-havuzlarinda-uygulanacak-kurallar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.