Küresel piyasalar, haftaya karışık seyirle başladı

Küresel piyasalarda, ABD enflasyon verilerinin açıklanacağı haftaya karışık bir başlangıç yaşanıyor. Yurt içinde ise dikkatler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu hafta başlayacak "Yatırımcı Günleri" toplantılarına çevrildi.
Ersin Küçükbarak
|
08 Ocak 2024, Pazartesi - 09:25
Küresel piyasalar, haftaya karışık seyirle başladı

Dünya genelinde, önemli merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında izlediği şahin politikaların sona ermesi beklentileri devam ederken, faiz indirimleriyle ilgili belirsizlikler sürüyor.

ABD'de geçen hafta açıklanan veriler, iş gücü piyasasında sıkı duruşun devam ettiğini, ancak hizmet sektörünün yavaşladığını gösterdi. Bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası adımlarına ilişkin fiyatlamaları karmaşık hale getiriyor.

Analistler, perşembe günü açıklanacak ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin, Fed'in gelecekteki politika yönelimine dair sinyaller verebileceğini belirterek, bu verilerin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini ifade ediyor.

Para piyasalarında, Fed'in ocak toplantısında faizleri sabit tutacağına dair genel bir beklenti hakim. Ancak mart toplantısında yüzde 65 olasılıkla ilk faiz indirimine gidileceği öngörülüyor.

Fed'in faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentilerinden daha geç başlayabileceği ihtimali, tahvil piyasalarında satış baskısına neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta 12 baz puan artarak yüzde 4,10'a çıktı.

Dolar endeksi 102,5 seviyesinde, altının ons fiyatı ise 2 bin 36 dolarda işlem görüyor.

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın resmi satış fiyatlarını düşürdüğü haberleriyle aşağı yönlü baskı altında. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,3 azalışla haftaya 77,7 dolardan başladı.

Öte yandan, Alaska Havayollarına ait bir Boeing 737 MAX 9 tipi uçağın gövdesinin uçuş sırasında patlaması, bu uçakların dünya genelinde yerden kaldırılma kararını hızlandırdı. Boeing Co. şirketinin hisse performansı ise merak konusu.

Cuma günü New York borsasında S&P 500 yüzde 0,18, Nasdaq endeksi yüzde 0,09 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,07 artış kaydetti. Ancak ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında ise cuma günü negatif bir seyir izlendi. ECB'nin faiz indirimine ilişkin belirsizlikler ve bölge genelinde açıklanan olumsuz ekonomik veriler risk iştahını olumsuz etkiledi.

Bu hafta, yoğun veri gündemi ve Kızıldeniz'den gelecek haber akışı takip ediliyor.

Dünyanın dört bir yanındaki ekonomistler, bu yıl için daha düşük enflasyon oranları bekliyor. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü (IWP) tarafından yapılan anket, dünya genelinde enflasyon beklentisinin düştüğünü gösterdi.

Geçen hafta son işlem gününde Avrupa borsalarında FTSE 100 endeksi yüzde 0,43, CAC 40 endeksi yüzde 0,40 ve DAX 40 endeksi yüzde 0,14 değer kaybetti. İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzde 0,12 artış gösterdi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya karışık bir seyirle başladı.

Asya'da negatif bir seyir hüküm sürerken, Japonya'da piyasaların tatil nedeniyle kapalı olması dikkat çekiyor. Çin'de oyun endüstrisine yönelik sıkı düzenlemeler ve ekonomik destek çabalarının yetersiz olduğu endişeleri risk iştahını düşük tutuyor.

Çin'de limanlardaki kargo yükü ve konteyner hacmi, 2023'ün 11 ayında önceki yılın aynı dönemine göre arttı. Ancak Çin'in ilk yerli üretim kruvaziyeri Adora Magic City'nin ticari seferini tamamlamasının ardından Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2, Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 ve Kospi endeksi yüzde 0,4 değer kaybetti.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,07 artışla 7.628,73 puandan tamamladı. Bu hafta, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirme raporu da yatırımcıların odağında.

Dolar/TL, cuma günü önceki kapanışın üzerinde 29,8423'ten kapanmasının ardından bu sabah 29,8850 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, TCMB'nin bu hafta düzenleyeceği "Yatırımcı Günleri"nin ilk toplantısı, yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Analistler, bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında ise Almanya'da dış ticaret fazlası, perakende satışlar ve Avro Bölgesi'nde işsizlik oranı ile perakende satış verilerinin izleneceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.700 ve 7.800 seviyelerinin direnç, 7.600 ve 7.500 puanın destek konumunda olduğunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Almanya kasım ayı ticaret dengesi ve perakende satışlar

13.00 Euro Bölgesi kasım ayı perakende satışlar ve işsizlik oranı

17.00 Türkiye, aralık ayı hazine nakit dengesi




http://www.ankaramasasi.com/haber/2118840/kuresel-piyasalar-haftaya-karisik-seyirle-basladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.